Hlavní obsah

Nikdy to nevzdávej! Odstrčeni od soupeřů získali Češi světový bronz

Račice

Medailovými zisky Martina Fuksy a Josefa Dostála česká radost v Račicích v sobotu nekončila! Deblkanoisté Jakub Špicar s Danielem Havlem si z deváté dráhy dojeli až pro světový bronz.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bronzoví Jakub Špicar (vpředu) a Daniel Havel po finále na 1000 metrů.

Článek

Jejich hlavní disciplínou je čtyřkajak, na němž by se měli ještě s Janem Štěrbou a Radkem Šloufem prát o stupně vítězů v neděli, ale proč si medailí nezpříjemnit už sobotní dopoledne? Zvlášť, když kilometrová distance je i pro deblkajak olympijskou, a tak se české duo muselo popasovat s kompletní nadupanou světovou špičkou.

V semifinále jim zatrnulo. Postupovali až z poslední třetí příčky, a tak se ve finále ocitli až v deváté dráze, nejdál od bouřících tribun. A byl to mnohem lepší výkon než o dva dny dříve! „Tohle byla úplně jiná jízda. Semifinále nás hodně bolelo, teď všechno sedlo a dopadlo to úplně jinak,“ zářil Havel, jenž je v posádce zadákem.

Devátá dráha trochu stranou dění byla nakonec výhodou. „Byli jsme odstrčeni od celého pole a mohli si jet svůj závod. A podporu diváků jsme i v devítce dost cítili,“ ujišťoval Špicar. „Kdybychom jeli uprostřed vedle Němců nebo Srbů, asi by to tak nedopadlo, psychicky by nás lámalo, kdyby nám poodjeli. Takhle na straně jsme si mohli jet podle sebe,“ přitakával Havel.

Na soupeře se nedíval

Ve finále se postupně probíjeli vpřed. A zatímco Němci dlouho vedli, Češi museli útočit zezadu. V duchu hesla „Nikdy to nevzdávej“, které Špicar nosí na přívěšku. „Dostal jsem ho asi před pěti lety od mamky pro štěstí, a tak se snažím tím řídit. I když v trénincích se tím pokaždé úplně moc neřídím,“ usmívá se Špicar.

Češi nakonec nestačili jen na suverénní vítěze ze Srbska a těsně jim odolal i slovenský deblakajak. „Já se skoro celý závod nedíval, jen jsem doufal, že to dobře dopadne, protože jsme jeli náš letos asi nejlepší závod,“ pochvaloval si Špicar.

Havel zažil medailovou radost v Račicích už před dvěma lety při mistrovství Evropy, také získal bronz, jen jeho parťákem byl Jan Štěrba. Letos po změnách v posádce čtyřkajaku se nově poskládaly i dvojice v deblkajaku. Havel jezdí se Špicarem kilometr, Štěrba se Šloufem dojeli na pětistovce sedmí.

Další útok se čtyřkajakem

„Rozdělili jsme si to na jaře. S Danem jsme si chtěli debla vyzkoušet už déle, v Americe nám to šlo, pak jsme vyhráli domácí nominaci na kiláku a v Szegedu naši výkonnost potvrdili, tak si kluci vzali pětistovku,“ popisuje Špicar. Právě třetí místo na SP v Maďarsku naznačilo jejich ambice na úspěch v Račicích.

„S Kubou jsme oba víc do vytrvalosti, i když mě letos jdou na singlu víc ty výbušnější disciplíny. Hlavně se v posádce suprově shodneme, pro mě je příjemná změna, že jsme vzadu, můžu jen kopírovat a všechno je na Kubovi, který ty závody suprově zvládá hlavou,“ s úsměvem Havel chválil parťáka.

Teď mají před sebou ještě jeden račický cíl: úspěch se čtyřkajakem. „Na něm nám to teď taky jde, tak když zvládneme postup do finále a nestane se nic zlého, můžeme se těšit na nějaký pěkný výsledek,“ věří Havel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články