Hlavní obsah

Plavce Čecha čekají dvě cesty přes La Manche

CAPEL LA FERNE

Dvacetiletého plavce Univerzity Brno Davida Čecha z Opavy čeká zhruba za dva týdny náročný a ojedinělý výkon. Pokusí se jako vůbec první z českých sportovců přeplavat kanál La Manche z Anglie do Francie a zpět. Tento úctyhodný výkon se přitom podařilo uskutečnit pouze asi patnácti plavcům z různých koutů světa.

Foto: sport.cz

Plavec David Čech se svým otcem.

Článek

Úžinu širokou 33 km přeplaval David Čech jedním směrem již před dvěma lety. Tehdy jako osmnáctiletý borec byl zároveň nejmladším českým plavcem, který přeplavbu uskutečnil. Navíc v novém českém rekordu, který měl hodnotu 9 hodin 45 minut.

"Už tenkrát, po doplavání k francouzským břehům, jsem cítil dostatek sil na cestu zpátky. Jakmile jsem v listopadu téhož roku převzal na radnici v Doveru certifikát o úspěšné přeplavbě, zaplatil jsem pilotovi Regu Brickellovi z Channel Swimming Association zálohu na rok 2006," vzpomíná David Čech.

Jeho přípravu změnila medúza

Již celý týden v místě startu letošního pokusu trénuje. Partnerem se mu v přípravě stal sedmnáctiletý plavec z Českých Budějovic Filip Pytel, který se pokusí kanál La Manche přeplavat v příštím roce. Příprava Davida Čecha však začala mnohem dříve. Před třemi týdny strávil osm dní na ostrově Mali Lošinj v Chorvatsku, kde naplaval 130 km. Nepříjemné setkání s medúzou a zranění na pravém rameni jej ale přinutilo dokončit přípravu v ostravském bazénu, kde mu tamní vedení vytvořilo velmi dobré podmínky.

"Naplaval jsem dalších 100 km. Poslední čtyři dny před odjezdem jsem jen lehce vyplavával, posiloval, běhal a podstoupil masáž," vrací se k přípravám sympatický sportovec. Vzhledem k absenci na několika závodech mu v Českém poháru v dálkovém plavání patří druhé místo. Veškerou pozornost a síly směřují k přeplavání kanálu tam a zpět. "Nejde mi o rekord. Vím, jak může být kanál vzhledem ke studeným mořským proudům zrádný. Mám jediný cíl - doplavat zpět do Anglie, na Shakespeare beach," říká plavec.

Svěřence trenéra Jiřího Povolného doprovázejí na cestě za uskutečněním jeho dalšího sportovního snu (vedle obětavého otce) také další sponzoři - Magistrát města Opava, Moravskoslezský kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a se sháněním finančních prostředků pomohl též děkan Stavební fakulty VUT Brno, kde David již druhým rokem studuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články