Hlavní obsah

Pechanová má z ME v dálkovém plavání bronz na pět kilometrů

BUDAPEŠŤ

Jana Pechanová potvrdila roli jedné z favoritek a obsadila třetí místo na mistrovství Evropy v plavání v Maďarsku na pětikilometrové trati. Ve vodách Balatonu se o třetí místo podělila s mistryní světa Larisou Ilčenkovou z Ruska. Nejrychlejší ve středu byla další ruská dálková plavkyně Jekatěrina Selivěrstovová, druhou pozici obsadila Francouzka Cathy Dietrichová.

Článek

Přitom vážně hrozilo, že pětadvacetiletá plavkyně brněnské Komety vůbec do Maďarska neodjede. Při závěrečném soustředění reprezentace v Praze v Podolí se totiž Pechanové zablokovala záda a jen díky akupunktuře se dala do pořádku. I proto žádné velké ambice neměla. Na Balatonu ji čeká ve čtvrtek ještě závod na dvojnásobné trati, která se za dva roky poprvé poplave také na olympijských hrách v Pekingu.

"Nakonec jsem hrozně ráda, že mám medaili, i kvůli těm zádům, i když zpočátku jsem byla hodně naštvaná," nechala se v cíli slyšet Pechanová. Pro českou reprezentantku byl totiž závod až do poslední pětistovky snadný, ale pak se rozpoutala v hromadném chumlu doslova bitva. "Pěkně mě zkopaly. Byla jsem z toho hodně rozmrzelá, mohlo to být lepší," dodala.

Pechanová kombinuje dálkové plavání s bazénovým a příští týden se postaví v Budapešti také na start závodů na 400 a 800 metrů volný způsob. Svým dnešním bronzem navázala na medaili stejné hodnoty z mistrovství Evropy v roce 2000 v Helsinkách na totožné trati.

Ve své sbírce má také dvě stříbrné medaile z mistrovství světa v letech 2003 z Barcelony a 2004 z Dubaje. Z ME ve Valencii 2000 si přivezla rovněž stříbro (400 m v. zp.) a bronz (800 m v. zp.) ze soutěží v krátkém bazénu.

Výsledky:
Ženy - 5 km:
1. Selivěrstovová (Rus.) 1:01:50,8, 2. Dietrichová (Fr.) -1,5, 3. Pechanová (ČR) a Ilčenková (Rus.) obě -1,6, 5. Kamrauová-Coresteinová (Něm.) -1,7, 6. Grimaldiová (It.) -3,1.

Reklama

Související témata: