Hlavní obsah

Kajakář Prskavec vypadl v semifinále, titul mistra světa neobhájí

Pau
Aktualizováno

Obhájce titulu Jiří Prskavec nepostoupil na mistrovství světa ve vodním slalomu do podvečerního finále. V semifinále v Pau uspěli jiní dva čeští kajakáři Vít Přindiš a Ondřej Tunka. Úřadující vítěz Světového poháru Přindiš byl pátý, Tunka devátý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoisté Jonáš Kašpar (vpředu) a Marek Šindler vyhráli na mistrovství světa ve vodním slalomu semifinálovou jízdu.

Článek

Prskavec obsadil 19. místo se ztrátou 1,23 sekundy na finálovou desítku. Osudnými se mu staly dva dotyky branek, za které dostal čtyři trestné vteřiny. "Mrzí mě to, že jsem se letos do toho finále probojoval vždycky a nevyšlo mi to až tady na světě. Ale to k tomu sportu patří," řekl Prskavec po vyřazení českým novinářům. Semifinále s bezmála čtyřsekundovým náskokem vyhrál Slovinec Peter Kauzer, stříbrný olympijský medailista z Ria.

Ve finále MS dnes pojedou také deblkanoisté Jonáš Kašpar, Marek Šindler a kanoistka Tereza Fišerová. V semifinále neuspěly zbývající dvě české deblkanoe ani Eva Říhová a Monika Jančová.

Kašpar se Šindlerem, kteří získali bronzové medaile na červnovém mistrovství Evropy, semifinále vyhráli. Stejně jako dalších osm z deseti postupujících zajeli čistou jízdu. Měli nejrychlejší čas, druhé Slováky Tomáše Kučeru a Jána Bátika za sebou nechali o 73 setin sekundy.

Čeští reprezentanti tak budou uzavírat finále deblkanoistů, které začne v 16:37. Do finálové desítky se ze třináctého místa nedostali Ondřej Karlovský s Jakubem Jáněm, další Češi Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň byli hned za nimi.

Dramatický boj o postup prožila úřadující vicemistryně Evropy Fišerová. Rozhodčí jí nejprve neuznali těsný průjezd předposlední branky a připsali jí 50 trestných sekund. Devatenáctiletá Češka se v cílovém prostoru rozčilovala a zahodila pádlo, načež přišel proud a zvrhl ji. Z kanoe musela vyplavat.

Vzápětí jí videorozhodčí penalizaci smazal a Fišerová se posunula do čela průběžného pořadí. Nakonec ji o 66 setin sekundy předstihla jen favorizovaná Australanka Jessica Foxová.

Dalším českým kanoistkám se postoupit nepodařilo. Sedmnáctiletá Říhová obsadila dvanáctou příčku, Jančová skončila patnáctá. Finále kanoistek začne v 17:12, na závěr pojedou o medaile od 17:47 kajakáři.

Reklama

Související témata: