Hlavní obsah

Na MS ve vodním slalomu všechny české lodě postoupily

PRAHA

Stoprocentní úspěšnost měly české lodě v kvalifikaci na mistrovství světa ve vodním slalomu na umělém kanálu v Praze v Troji. Do semifinále postoupily tři kajakáři i stejný počet deblkanoistů. Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem dokonce boj o postup do semifinále jasně vyhráli před britskou dvojicí Stuart Bowman, Nicholas Smith a německými bratry Simonovými.

Foto: Petr Cihelka

Kvalifikace kategorie K1 na mistrovství světa ve vodním slalomu na umělém kanále v Praze - Tróji.

Článek

Mezi kajakáři byl nejrychlejší stříbrný muž z olympijských her v Aténách Brit Campbell Walsh, druhý skončil Daniele Molmenti z Itálie a třetí byl Polák Grzegorz Polaczyk. Ondřej Raab postoupil ze sedmnáctého místa, Tomáš Kobes ze čtyřiadvacáté pozice a Lukáš Kubričan byl v součtu dvou jízd sedmadvacátý. Do čtyřicítky postupujících se vešli všichni favorité, nakonec i obhájce titulu a mistr Evropy Fabian Dörfler z Německa, jenž byl sedmatřicátý.

"Jelo se mi výborně, i kdybychom byli desátí a dojeli s tímto pocitem, jsem spokojen. Jeli jsme dvě vyrovnané jízdy bez vážných chyb a čistě. Jsme v pohodě," radoval se v cíli zadák Štěpánek. Po první jízdě byli bronzoví medailisté první o šest sekund, v druhé náskok ještě navýšili, třebaže závěr vypustili.

Neděsí se trochu pověry, že vyhrávat kvalifikaci se nevyplácí? Totéž se jim totiž povedlo na minulém šampionátu v Austrálii, kde se jim pak v samotném závodu nedařilo a skončil pátí. "Co jsme s tím měli dělat, když jsme měli takový náskok? Minout bránu?" ptal se s nadsázkou Štěpánek novinářů.

Z Keni kvůli třiceti vteřinám

Těžkou kombinaci branek 17, 18 a 19 jen s obtížemi zvládli olympijští vítězové bratři Hoschornerové ze Slovenska, chvíli se dokonce spekulovalo i o tom, že jednu z nich neprojeli a měli dostat padesátisekundovou penalizaci. "Já je radši porazím v sobotním závodu," mávl rukou Štěpánek. Volf měl rovněž dobrý pocit. "Ale dalo se to jet ještě lépe," prohlásil.

Druhá česká dvojice Marek Jiras a Tomáš Máder skončila dvanáctá. "No, moc to nejelo, ale je to kvalifikace a závodit se začne až v sobotu," nedělal si těžkou hlavu zadák Máder. "Tys vůbec nepádloval," obrátil se na něj Jiras s úsměvem. "No, tys taky moc nezabíral," dobírali se vzájemně z legrace. Debl Jaroslav Popsíšil a Jaroslav Pollert prošel do semifinále z poslední dvacáté pozice.

Kvalifikaci kajakářů nedokončili podle očekávání exotičtí vodáci Arun Sajwan z Indie a Michael Watson z JAR. Keňský zástupce Alfasiano Akhlesa dokonce vyjel na trať jako poslední v první kvalifikaci až po všech špičkových závodnících, neboť mu v času startu jeho jízdy uplavalo pádlo. Při svém jediném pokusu projet kanál do cíle se mu dařilo až do osmé branky, kde se převrátil a vyplaval. Z Keni tak vážil cestu na MS do Prahy kvůli zhruba půl minutě.

Minimálně jednu padesátisekundovou penalizaci za neprojetí branky si připsalo celkem čtyřiatřicet kajakářů vesměs z vodácky rozvojových zemí. Rekordmanem v počtu neprojetí branek se stal Sarhane Dakhli z Tunisu, který se netrefil mezi třiadvacet tyči celkem šestnáctkrát a připsal si navíc ještě šest trestných sekund.

Výsledky - kvalifikace:
Muži:
K1: 1. Walsh (Brit.) 206,95 (0 trestných sekund), 2. Molmenti (It.) 207,03 (0), 3. Polaczyk (Pol.) 209,14 (0), ...17. Raab 216,04 (4), 24. Kobes 217,47 (2), 27. Kubričan (všichni ČR) 218,46 (6).
C2: 1. Volf, Štěpánek (ČR) 225,78 (0), 2. Bowman, Smith (Brit.) 233,30 (0), 3. R. Simon, K. Simon (Něm.) 235,17 (2), ...12. Jiras, Máder 242,11 (2), 20. Pospíšil, Pollert (všichni ČR) 252,49 (12).

Reklama

Související témata: