Hlavní obsah

Phelps a Schipperová vytvořili světové rekordy na 200 m motýlek

VICTORIA

Michael Phelps a Jessica Schipperová vytvořili na Pan Pacifických hrách nové světové rekordy na trati 200 metrů motýlek. Američan vylepšil své vlastní maximum z MS v Barceloně v roce 2003 o 13 setin na 1:53,80 minuty, australská plavkyně vymazala časem 2:05,40 z čela tabulek Polku Otylii Jedrzejczakovou, která bylo loni na MS v Montrealu o 21 setin pomalejší.

Článek

Phelps, šestinásobný olympijský vítěz z Atén, zaplaval světový rekord poprvé od roku 2004. Ve čtvrtečním závodu začal rychle, ale pak se přes něj dostal Japonec Ryuiči Šibata. Američan však v posledním bazénu neuvěřitelně zrychlil a vyhrál o více než dvě sekundy.

"To je pravděpodobně můj nejšťastnější den od olympiády v Aténách," nechal se slyšet Phelps. "Slyšel jsem, jak mě v závěru povzbuzují diváci, pomohlo mi to," dodal plavec, který vynechal závod na 200 metrů volný způsob, aby šetřil síly.

Schipperová se o světové maximum postarala deset minut před Phelpsem. "Slyšela jsem hlasatele a pak reakci diváků. Říkala jsem si, že to asi bude dobré," řekla Australanka. "Rok jsem na to trénovala a nemůžu uvěřit, že se to konečně povedlo," radovala se.

Reklama