Hlavní obsah

Český sportovní pár. Na lyžích by se Dostál bál rozchodu, tak své milé jen fandí

Michal OsobaPrávo

On má závodní sezónu od května do srpna, ona od října do března. Není divu, že společné partnerské chvíle jsou pro rychlostního kanoistu Josefa Dostála a sjezdařku Kateřinu Pauláthovou vzácné. A tak dvoumetrový kajakář vyrazil do rakouského Lienzu, kde bude ve čtvrtek fandit své milé při slalomu Světového poháru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Dostál a jeho partnerka Kateřina Pauláthová během slavnostního vyhlášení ankety Sportovec roku 2017.

Článek

Dostál je zdatným lyžařem, co se týče běžek, na nichž se pravidelně připravuje v italském Livignu. Ale sjezdovky? „Toho se trochu bojím, až mě Katka uvidí, jak lyžuju. Doufám, že nebude rozchod,“ culí se trojnásobný olympijský medailista.

Běžky si nebral

V Lienzu partnerce svůj talent nepředvede. „Je tam jen jedna sjezdovka, ani jsem si nebral běžky, i když mi je trenér ordinoval. Budu jen podpora a zajdu do posilovny,“ plánoval. Na závodní svah by si ostatně ani netroufl. „Měl bych startovní číslo s nápisem kulovej blesk a řítil se dolů bez objíždění branek,“ vtipkoval čtyřiadvacetiletý Dostál.

„Ale já Pepu viděla jezdit na videu a není to tak hrozný,“ chlácholí přítele Pauláthová a ani nemá v plánu Dostálovu techniku vylepšovat. „On je docela talentovaný, to bude v pohodě. Však já taky nejsem žádný trenér, jen poslouchám pokyny. Maximálně se mu můžu zasmát,“ plánuje lyžařka.

V opačném gardu už si ostatně sportování vyzkoušeli, když vyrazili na Vltavu, byť jen v nafukovacím člunu. „To se zase smál on mně. Prý, že to moc zatahuju. Tak jsem na něj jen nechápavě koukala, že vůbec nevím, co to znamená,“ usmívá se Pauláthová, jejímž nejlepším výsledkem ve Světovém poháru je únorové 20. místo z kombinace v Crans-Montaně.

Vedle společných radostí oběma letošní rok přinesl i zdravotní trable. Dostál si ze soustředění na Havaji přivezl zlomený prst. „Ale teď, když jsem se po měsíci a půl viděl s přítelkyní, dokázal jsem ji pěkně drtit ruku, tak už je prst snad v pořádku,“ hlásil.

Na startu málem brečela

Pauláthová už minulou zimu lyžovala s utrženým vazem v koleni, aniž by to tušila, po sezóně tak podstoupila rozsáhlou operaci a dlouhou rekonvalescenci. Když se před Vánoci opět postavila na start SP v Courchevelu, cloumaly s ní emoce.

„Málem jsme se rozbrečela, to se mi nikdy nestalo,“ přiznala. „Vzpomněla jsem si, jak jsem před pár měsíci ležela zfetovaná po operaci, pak jsem se po dvou měsících nemohla rozběhnout na tramvaj,“ líčila.

I návrat na svahy bolel. „Kvůli olympiádě jsem se snažila rekonvalescenci pod dohledem doktorů urychlit, v Courchevelu byla trať strašně ledová a druhý den jsem nemohla na nohu stoupnout. Ale teď už je to zase dobré,“ ujišťuje.

Reklama