Hlavní obsah

Získali zlato a jsou bez práce. Na slzy snad nedojde, věřili čeští šampióni a Francouzi řezali loď

Praha

Není to nic, co by je mohlo vyloženě hřát, ale do historie vodního slalomu zůstanou zapsáni jako poslední vítězové vrcholné akce mezi deblkanoisty. Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem získali v pražské Troji svůj první titul mezi dospělými v poslední jízdě jejich kariéry. Českou radost doplňovala bronzem posádka Ondřej Karlovský, Jakub Jáně.

Francouzští deblíři demonstrativně rozřezali svou loďVideo: Ivana Roháčková

 
Článek
Fotogalerie

Tradiční disciplína zažila své loučení, z programu vrcholných akcí definitivně mizí. O to větší motivaci měla nejlepší česká posádka rozloučit se ideálně zlatem. „Líp už to nemohlo vyjít. Vždy jsme chtěli končit na vrcholu, což se povedlo. Jen to přišlo dřív, než jsme chtěli,“ posteskl si Šindler.

Přijde normální život

Nad deblkanoisty se smrákalo už delší dobu. Mezinárodní olympijský výbor v programu her upřednostnil od Tokia 2020 singlkanoistky, v řadě zemí pak přestali kategorii C2 finančně podporovat, startovní pole řídlo, až nad disciplínou zlomila hůl i Mezinárodní kanoistická federace. Po závodě hlídek v Troji tak Francouzi Gauthier Klauss a Matthieu Peche rituálně rozřezali svoji deblkanoi.

Do sobotního rána se tak elitní deblkanoisté probouzeli s vědomím, že je čekají poslední jízdy jejich kariér. Kašpar se Šindlerem se snažili emoce potlačit. „To umírání naší kategorie je strašně dlouhé, takže jsme měli čas si to vnitřně vyřešit. Snad na slzy nedojde,“ pousmál se Kašpar.

Společná cesta dvojice, jíž předloni na olympiádě stála chyba v závěru jízdy možná i zlatou olympijskou medaili, po patnácti letech končí. Co dál? „Celou dobu jsme říkali, že si to ještě nepřipouštíme a soustředíme se na ten závod. Teď je po něm, tak nás čeká normální život,“ ví Kašpar.

U slalomu zůstane jen Jáně

Jak bude vypadat? O svém pracovním zařazení ještě ani jeden jasno nemá, ale minimálně v osobním životě se nudit nebudou. Šindlerovi se potomek nedávno narodil, Kašpar ho v brzké době čeká. „Takže budeme přebalovat, venčit a chodit někam do práce,“ usmál se Kašpar.

Z evropských medailistů v Troji tak zůstane v roli závodníka jen Jakub Jáně, jenž se bude věnovat kategorii singlkanoistů. Jeho parťák Ondřej Karlovský zasvětí příští měsíce přípravě na státnice.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články