Hlavní obsah

Chtěla být atletickou královnou, nakonec Marion Jonesová skončila i ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přála si, aby se na ni vzpomínalo jako na nejlepší atletku všech dob. A dokonce to tak chvíli vypadalo. Na atletickém ovále byla téměř k neporažení. Sbírala medaile a splnila si svůj dětský sen - stát na olympijských stupních vítězů. Pak přišla dopingová aféra. Marion Jonesová dlouho zapírala. Nakonec neunesla tíhu svědomí a k užití nepovolených látek se přiznala. Málokdo si nyní na ni vzpomene jako na atletickou královnu. Pro mnohé je pouhou lhářkou a podvodnicí.

Foto: Profimedia.cz

Marion Jonesová

Článek

Marion Lois Jonesová přišla na svět 12. října 1975 v Los Angeles. Již v první třídě základní školy se začala věnovat atletice a basketbalu. V devíti letech prý napsala ve škole na tabuli, že by jednou chtěla stát na olympijských stupních vítězů… Její přání se jí mohlo již velmi brzy vyplnit.

V roce 1992 měla možnost jet na olympijské hry do Barcelony jako náhradnice pro sprinterskou štafetu. Nabídku však odmítla. Týmu vysoké školy v Severní Karolíně ale pomohla k vítězství v univerzitní basketbalové soutěži NCAA. Splnění jejího dětského přání se po čtyřech letech znovu přiblížilo, tentokrát v basketbalu. Byla nominována na olympiádu v Atlantě 1996. Zlomená noha ale všechny plány překazila. Její kolegyně i bez ní získaly zlato. Po uzdravení se Marion začala naplno věnovat jen a jen atletice.

Doba úspěchů a velkých medailí

Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Na mistrovství světa v Aténách 1997 získala dvě zlaté medaile - z hladké stovky a štafety na 4×100m. Následující rok poprvé vyhrála Grand Prix IAAF a Golden League. V říjnu se provdala za amerického koulaře C. J. Huntera, kterého poznala již během studií na univerzitě. Medaile sbírala i na následujícím světovém šampionátu v Seville 1999. Na stovce si opět doběhla pro zlato a ve skoku do dálky skončila třetí.

Tehdy trojnásobná mistryně světa vyhlásila útok na pět zlatých z olympijských her v Sydney 2000. Pět medailí získala, ale jen tři byly z kovu nejcennějšího. Zlato brala za stovku, dvoustovku a sprinterskou štafetu. Bronz vybojovala ve skoku do dálky a štafetě na 4×400m.

I následující rok byl pro Marion bohatý na medaile, ale chudý v osobním životě. Manželství s koulařem krachlo. Na světovém šampionátu v Edmontonu 2001 vyhrála na trati 200 m a ve stovce si doběhla pro stříbro. Podruhé zvítězila v Golden League. Atletická sezóna 2002 však byla poslední, ve které slavila úspěch. Potřetí a naposledy získala finanční prémii za vítězství v seriálu Zlaté ligy.

Foto: Profimedia.cz

Marion Jonesová

Podezření z dopingu - zapírat, zapírat a zase zapírat

Radostné chvíle prožívala Jonesová v roce 2003 jen chvíli. V červnu porodila syna Tima svému příteli, americkému sprinterovi Timovi Montgomerymu. S atletikou rozhodně nechtěla skončit. A tak se kromě rodičovských povinností věnovala i tréninku. V říjnu ale přišel šok. Americká antidopingová agentura USADA oznámila, že ve vzorcích několika atletů objevila dosud nezjistitelný, laboratorně vyrobený anabolický steroid tetrahydrogestrinon (THG).

Zakázaná látka byla odhalena až poté, co atletický trenér Trevor Graham, k jehož svěřencům patřili Jonesová, Montgomery a Justin Gatlin, v červnu anonymně odeslal laboratoři injekční stříkačku se stopami THG. V listopadu Marion přísahala federálním vyšetřovatelům, že nikdy žádný doping nebrala. 

V únoru 2004 Jonesová po mateřské pauze zaklekla opět do startovních bloků. Na halovém mítinku v New Yorku vyhrála běh na 60 m a nikdo nepochyboval o tom, že by se skvělá sprinterka nedokázala vrátit. Opak byl ale pravdou. Neutichající aféra kolem laboratoře BALCO, která THG vyvinula, měla dopad i  na výkony Jonesové a sám šéf firmy Victor Conte ji obvinil, že doping užívala.

Olympijské hry v Aténách pro ni skončily fiaskem. Ve skoku dalekém byla pátá a sprinterskou štafetu pokazila při předávce. Na lepší časy se rozhodně neblýskalo. Její bývalý manžel Hunter, který musel kvůli dopingu ukončit kariéru, prohlašoval, že na olympiádě v Sydney viděl, jak si Marion zakázané látky aplikovala do těla. Jonesová jeho nařčení ale odmítala.

Přiznání k dopingu a půl roku vězení

Stále snila, že se vrátí na atletický trůn. Prohlašovala, že vydrží až do olympijských her v Pekingu. Vše ale skončilo úplně jinak. Následující sezóny na atletickém ovále Jonesová pouze paběrkovala. Na červnovém americkém šampionátu 2006 byla pozitivně testována na zakázanou látku EPO. Druhý testovaný vzorek sice přítomnost nedovoleného prostředku vyloučil, Jonesová se už ale k atletice nevrátila…

V únoru 2007 se provdala za barbadoského sprintera Obadele Thompsona. V červenci se jim narodil syn. O tři měsíce později sprinterka šokovala celý svět. Nejprve se před soudem přiznala k dopingu a vzápětí oznámila konec své kariéry. Jonesová se přiznala, že lhala vyšetřovatelům, kteří ji v roce 2003 vyslýchali v souvislosti s laboratoří BALCO. Zároveň potvrdila, že v té době už věděla, že brala zakázané látky. Ty jí podával její bývalý trenér Graham od září 2000 do července 2001 s tím, že jde o lněné semínko. Pravdu o nepovolených prostředcích se prý dozvěděla až roku 2002, kdy s Grahamem ukončila spolupráci.

Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) následně anulovala všechny výsledky Jonesové od 1. září 2000. Marion tak přišla nejen o medaile z OH v Sydney, ale i o další cenné kovy z MS v Edmontonu. V lednu ji soud poslal na půl roku za mříže kvůli tomu, že lhala o své dopingové minulosti a kryla svého bývalého partnera Tima Montgomeryho v kauze s falšováním šeků. Od 7. března do 5. září neviděla své dva malé synky. Byla za mřížemi.

Návrat k aktivnímu sportování

Překvapivý návrat Jonesové k profesionálnímu sportu se odehrál v roce 2010, kdy rodačka z Los Angeles podepsala smlouvu s basketbalovým týmem Tulsa Shock v ženské WNBA. Na palubovkách však vydržela jen rok.

Dnes žije Jonesová v texaském Austinu, kde podniká a je fitness trenérkou v rámci společnosti Camp Gladiator. Pravidělně se také účastní různých společenských akcí, přednáší a v roce 2010 také vydala knihu.

Reklama

Související témata: