Hlavní obsah

Do Vancoveru může vyrazit o pět olympioniků více, ženská štafeta nakonec asi pojede

Až 93 členů by mohla mít česká olympijská výprava ve Vancouveru. Mezinárodní lyžařská federace FIS ve středu přidělila Česku dalších pět míst, po dvou pro běžce na lyžích a akrobatické lyžování a jedno pro sjezdaře. Běžkyně díky tomu s největší pravděpodobností nakonec přece jen postaví štafetu, konkrétní jména musí do čtvrtka do 10 hodin schválit předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Foto: Václav Mudra

Předseda ČOV Milan Jirásek

Článek

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek si dal čas na rozhodnutí a schválení konkrétní jmen do čtvrtka do 10 hodin.

"Lyžařská federace přerozdělila kvóty, které jiné státy nevyužily," řekl ve středu šéf české výpravy František Dvořák novinářům. "Jednotlivé nominace musí zvážit svaz a doufáme, že se bude chovat racionálně," uvedl Dvořák v momentu, kdy ještě neznal rozhodnutí lyžařů.

Ti chtějí využít všech pěti dodatečných míst. Kontroverzní může být především nominace akrobatické skokanky Martiny Konopové. Třiadvacetiletá lyžařka splnila olympijská kritéria desátým místem na Světovém poháru v Mont Gabrielu v lednu 2009, ale naposledy závodila loni v únoru. "Důležité budou výsledky z relevantní doby," uvedl Jirásek. Od svazu lyžařů si vyžádal doplňující podklady, aby si udělal úsudek.

"Vycházíme z rozhodnutí rady úseku, který podpořil nominaci Konopové, když si ji vyjela. Stejně se na to dívá výkonný výbor svazu a nyní je v pravomoci ČOV to odsouhlasit nebo zamítnout," řekl generální sekretář lyžařského svazu Petr Graclík.

Konopová byl jela na zkušenou

Podle olympijského vítěze ze Salt Lake City 2002 Aleše Valenty se může Konopová na olympiádu stihnout připravit. Musí ale hned odjet trénovat na sníh, aby dohnala tréninkové manko a byla 20. února připravena na kvalifikaci. "Potom může možná překvapit. Když skoky odjede, tak bych ji nezatracoval, ale určitě by jela na zkušenou," řekl Valenta ČTK s tím, že pro akrobaty je důležitý letní trénink. Ten Konopová absolvovala v jeho Acrobat Parku ve Štítech. "Naposledy skákala v listopadu, takže by to nemusel být problém," uvedl Valenta.

Druhou akrobatkou, která nejspíš dostane šanci jet na olympiádu, bude boulařka Tereza Vaculíková. Doplnila by tak v týmu Nikolu Sudovou, která doufá, že bude moci závodit za pomoci ortézy i s přetrženým křížovým vazem, a její sestru Šárku Sudovou.

Do týmu běžců může být zařazen sprinter Aleš Razým, kterého byl trenér Miroslav Petrásek původně nucen vyřadit. Druhé nové místo by obsadila buď Klára Moravcová, nebo Eva Skalníková, což by znamenalo, že běžkyně budou v Kanadě čtyři a mohou běžet štafetu.

Sjezdaři na nově získané místo podle svých předem stanovených kritérií nominovali Petru Zakouřilovou.

Reklama