Hlavní obsah

Biatlonista Šlesingr řeší střeleckou krizi, Vítkovou bude na hrách motivovat sázka

PRAHA

Na dohled od tratí ve Whistleru bude v nadcházejících dnech ladit olympijskou formu dvojice českých biatlonistů Veronika Vítková a Michal Šlesingr, která se ve středu vydala jako předvoj do střediska Mount Washington na ostrově Vancouver Island u západního pobřeží Kanady. Ke zbytku výpravy, jež do dějiště her odlétá příští čtvrtek, se oba reprezentanti přidají 8. února.

Foto: Michal Krumphanzl

Biatlonista Michal Šlesingr

Článek

Dřívější odlet vítal hlavně Šlesingr, jenž se po sérii nepovedených výsledků zaměří na trénink střelby. „Poslední dobou jsem se trápil, musím se srovnat a začít si znovu věřit. Na velké trénování už není čas, ale jde o to získat na střelnici pozitivní pocit a ten pak přenést do závodu, abych do něj nešel se strachem,“ poznamenal šestadvacetiletý závodník.

Střelecký zmar při posledním podniku SP v italské Anterselvě dovedl Šlesingra k tomu, že u své zbraně vyměnil znovu pažbu. „Experiment s lehčí pažbou zatím nevyšel a proto se vracím k té z minulé sezóny. Nebude to výrazně lepší, ale člověk si při každé změně dává větší pozor a je pečlivější,“ uvedl s vírou ve zlepšení. „Nejsem teď zcela v euforické náladě. Musím se uklidnit. Ale to je biatlon a vše je otevřené,“ dodal. Optimismem jej ale naplnily zprávy o sněhové situaci na ostrově. „Ještě nedávno pršelo, ale teď je 3,5 metru sněhu. Lyžovat se bude pěkně,“ doplnil.

Biatlonistka Veronika Vítková před odletem do Vancouverufoto: ČTK/Michal Krumphanzl

Balila jako na každý jiný závod  

Vítkovou čeká ve Vancouveru premiéra pod pěti kruhy, před dlouhou poutí se ale nervozitu nepřipouštěla. „Balila jsem jako na každý jiný závod, ani mi nepřišlo, že se chystám na olympiádu. Ani žádný talisman jsem si nebrala,“ líčila jednadvacetiletá závodnice, jež loni při premiéře na světovém šampionátu dospělých překvapila pátým místem.

Přípravu talentované závodnice na olympijskou sezónu výrazně ovlivnil zánět mozkových blan, kvůli kterému měla v létě dvouměsíční tréninkový výpadek, podle Vítkové už ale pauza není znát. „Dělali jsme všechno pro to, abychom to dohnali. Poslední závody sice nevyšly podle představ, ale pokud se bude dařit ve střelbě, tak bych se ráda umístila do desátého místa. Nejvíc šancí si dávám ve vytrvalostním závodě,“ podotkla s nadějí v hlase.

Motivací bude pro členku týmu McDonald’s Olympic Hopefuls i sázka s generálním ředitelem fastfoodového giganta Radkem Janalíkem. Pokud se skutečně alespoň v jednom závodě do desátého místa umístí, bude s ní muset Janalík absolvovat ostrou tréninkovou jednotku. Jinak se Vítková po olympijských hrách promění na jeden den v prodavačku a bude za pultem obsluhovat zákazníky.

Reklama