Hlavní obsah

Sáblíková má problémy se zády, ale trénuje

CALGARY

Největší českou olympijskou naději, rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, sužují bolesti zad. „Má zablokovanou páteř. Musí se otáčet celá, jako hostinský ve filmu Vesničko má, středisková,“ líčil do telefonu v dobré náladě kouč Petr Novák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vpravo) a Karolína Erbanová spolu s trenérem Petrem Novákem před odletem na olympijské hry

Článek

„Já bych jela i s jednou nohou,“ hlesla rychlobruslařka, kroužící po ledě olympijského oválu v Calgary. „Martina jezdí, v tom směru plníme to, co potřebujeme. Na ledě jsou s Karolínou Erbanovou dvakrát až třikrát denně. Ta záda jsou zřejmě důsledkem dvouhodinového zpoždění na londýnském letišti. Seděli jsme v první řadě u otevřených dveří letadla a čekali na skupinu dvaceti lidí, jimž se zpozdil přílet,“ naznačil trenér důvod problémů.

Jeho svěřenkyně, stejně jako kouč, prožívají aklimatizační potíže. „Na středu jsem nespal ani minutu. Děvčata jsou na tom o něco lépe. Tím si ale musíme projít,“ přemítal Novák. „Přivezli jsme si i bicykl-trenažér. Postupně upravujeme trénink tak, abychom se dostali do fáze ladění formy. Příští týden už pojedeme na rychlost. Hlavně Karolína musí zrychlit. Čas neúprosně letí. Hodně mi pomáhá Pavel Kulma, který je tu s námi. Potřeboval bych, kdyby dostal statut asistenta a mohl na led, jako to mají všechny ostatní týmy,“ naznačil Novák šanci, že by se mohla otevřít cesta k akreditaci vzhledem ke zvýšení počtu lyžařů.

V Calgary svítí sluníčko, ale teploty klesají až k minus sedmnácti stupňům. „Slibují tu, že se začne oteplovat, ale jen k minus pěti. Naštěstí v hale je příjemné prostředí. Potkáváme ruské a japonské soupeřky, ale i závodnice a závodníky z dalších zemí. Přímo ve městě není nijak znát, že v Kanadě bude zimní olympiáda. My to poznáváme podle toho, že ostatní nosí také olympijské oblečení. Zatím jsme tu nepotkali Němky ani domácí závodnice. Nizozemská výprava má přiletět koncem týdne,“ řekl Novák.

O Sáblíkovou je v Calgary zájem. Ve středu ji na oválu zpovídala jedna z kanadských televizních stanic. „Jinak máme svůj klid. Pro nás je důležité, že můžeme dostatečně využívat led. Místní nás vidí velmi rádi a dokonce je možné, že si Martina i Karolína o víkendu zazávodí. Určitě pro obě bude dobré, když se zpestří tréninkový stereotyp,“ zdůraznil Petr Novák.

Reklama