Hlavní obsah

Železný: Soči zvládlo nejlépe prezentaci olympijského projektu

Když ruské Soči vyhrálo právo uspořádat zimní olympijské hry v roce 2014, byl u toho také český člen Mezinárodního olympijského výboru Jan Železný. Aktuální světový rekordman v hodu oštěpem poskytl po návratu z Guatemaly rozhovor deníku Právo. V něm vykládal o průběhu volby, vítězném projektu, nebo možnému ničení přírody v dějišti her.

Článek

Prozradíte, koho jste při volbě her 2014 volil?

Ne, ne. To by bylo hodně nediplomatické i vzhledem k budoucnosti a případné kandidatuře Prahy. Byli tam tři silní kandidáti a uspořádat hry mohla kterákoliv z těchto zemí.

V čem Rusové předčili své konkurenty?

Rozhodovat mohly až poslední okamžiky. Fakt sám nevím, kdo kdy viděl naposledy ruského prezidenta Putina mluvit anglicky, jak to předvedl v závěrečném projevu. To jen ukazuje, že mu o triumf Soči moc šlo. Rusové se poučili z chyb, protože už kandidovali na pořádání letní olympiády. Tentokrát měli promo perfektně zvládnuté, byla to nejlepší prezentace projektu.

Co jste říkal ostatním kandidátům?

Když si Pchjongčchang počká, tak podle mě bude úspěšný. Před čtyřmi lety prohrál o hlas, teď o čtyři, takže má pořád velkou naději. Salcburk je připraven usilovat o pořádání her skoro kdykoliv. Nejhorší na tom je, že když někoho zvolíte, vidíte to obrovské zklamání poražených táborů.

Musel jste vše hodně zvažovat, nebo jste byl pevně rozhodnut, komu dáte hlas?

Nebylo to vůbec snadné. Rakušané už hodně velkých akcí organizovali, Korejci sportoviště pomalu dostavují, Rusko zase sázelo na nesmírně zajímavý projekt. Po rozdělení federace už země stejně potřebuje některá sportoviště obnovit, nedisponuje například bobovou dráhou a podobně. Asi bylo důležité i propojení teplého přímořského klimatu s blízkostí hor.

Vnímáte hlasy, že projevem Putina byla volba pořadatele her zpolitizována?

Vůbec ne, vždyť je to normální. Když dříve kandidovali Angličané, tak tam byl u voleb také premiér Tony Blair, Francouzi sázeli na podporu prezidenta Jacquese Chiraca, Američané na Hillary Clintonovou.

Neobáváte se, zda Soči zvládne všechny nástrahy včetně boje s ochránci přírody?

Hodně jsem o tom přemýšlel. Víte, co je nejhorší? Že my pořád ochraňujeme přírodu, jenže sami se řadíme mezi velké devastátory. V Brazílii se kácejí deštné pralesy kvůli finančně vyspělejším zemím. Já věřím, že v Rusku bude zásah do přírody co nejmenší.

Společně s dalšími bývalými atlety jste se hned v pondělí v Ostravě zúčastnil setkání s účastníky světového šampionátu atletů do 17 let. O čem jste si povídali?

Šlo o modelovanou besedu. Každý z nás si připravil nějaké téma, já hovořil o vyrovnávání atleta s psychickým tlakem. Nevím, jestli jim to něco dalo, ale snad jsme kluky a holky moc nenudili, a oni alespoň měli možnost vidět své idoly. My takovou šanci zamlada nemívali.

Přesto vnímáte, že ostravský šampionát je drobnou prověrkou organizační připravenosti na případné pořádání olympijských her, na které hodláme kandidovat?

Určitě. Jakékoliv pořádání velké soutěže vystavuje naší zemi vizitku a jsem moc rád, že právě Ostrava organizuje mistrovství světa mladých atletů. Tihle lidé to určitě zvládnou.

Reklama

Související témata: