Hlavní obsah

Sáblíková: Olympiáda se blíží, úvod letošní sezóny vychází skvěle

PRAHA

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková začala novou sezónu neuvěřitelným tempem. V pátek večer na otevřeném oválu v bavorském Inzellu vytvořila nový světový rekord na pět kilometrů časem 6:56,98 min. „Překonala jsem svůj vlastní rekord z otevřené dráhy v Collalbu. Úvod sezóny mi vychází skvěle," říkala do telefonu spokojená Martina Sáblíková.

Článek

"Když jsem šla začátkem října právě v Inzellu poprvé na led, měla jsem zvláštní pocit. Trochu ve mně hlodala obava, co to se mnou udělá, jestli nebudu pomalá. Trenér Novák mě ale uklidnil, že se nemám čeho bát, protože příprava na suchu byla perfektní. Měl zase pravdu,“ poznamenala Sáblíková.

V letní přípravě se podle plánu více zaměřila na rychlost. „Už loni jsme s trenérem hovořili o tom, že se pokusím zlepšit i na patnáctistovce. Trénink rychlosti se ale rozhodně neztratí ani na dlouhých tratích, které u mne zůstávají prioritou. Pětistovku jezdím spíš pro zpestření,“ dodala.

V Inzellu na konci týdne triumfovala na pět kilometrů, ale na pětistovce skončila druhá, což je rovněž výborný výsledek. „Čas 41,17 sekund ale není nijak mimořádný, i když stačil na druhé místo za Pechsteinovou,“ odmítla, že by se koncentrovala i na tuto trať. Určitě se na ní chce také zlepšit už kvůli dobrým výsledkům z vícebojů. Na pětistovce se za svoji kolegyni z Novis Teamu zařadili hned Karolina Erbanová a Andrea Jirků. Mladší bratr Milan Sáblík skončil na stejné trati mezi muži druhý.

Do sezóny s optimismem

„Letní příprava byla hodně náročná, ale trenér Novák ji umí udělat tak, aby nás i bavila. Měla jsem štěstí v tom, že se mi v přípravě i na začátku sezóny vyhnula zranění, takže se cítím zdravotně dobře. Loni to byla nejprve kolize s automobilem na kole a pak jsem si v Kanadě zranila rameno, což mě provázelo celou sezónu. Do předolympijské sezóny jdu s optimismem a přáním, aby byla nejméně stejně dobrá jako to loňská, kdy jsme vyhrála seriál Světového poháru a přivezla si medaile i mistrovství světa i Evropy,“ přála si česká ledová královna.

V příštích dnech se bude připravovat na oválu v Erfurtu, druhý listopadový víkend pak odstartuje seriál Světového poháru. „Mistrovství Evropy máme v lednu v nizozemském Heerenveenu, mistrovství světa ve víceboji se pojede v norském Hamaru. Čeká nás také světový šampionát na jednotlivých tratích v Kanadě, na olympijském oválu ve Vancouveru. Na ten se těším. Chci si dráhu vyzkoušet, dobře ji poznat, protože olympiáda se blíží...“ dodala trochu tajemně. Olympijská medaile, a snad ne jedna, je jejím cílem, na který se dlouhodobě a cílevědomě připravuje.

Reklama