Hlavní obsah

Olympiáda v Soči dostane od sponzora 260 miliónů dolarů

SOČI

Organizátoři zimních olympijských her v Soči v sobotu podepsali lukrativní sponzorskou smlouvu, podle níž dostanou 260 miliónů dolarů (téměř 5,7 miliardy korun). Jde o nejvyšší kontrakt v olympijské historii.

Článek

Hlavními partnery her v roce 2014 se staly telekomunikační společnosti Rostelecom a MegaFon. Ty se zavázaly, že investují dalších 200 miliónů dolarů do infrastruktury regionu. Tento krok má ujistit představitele MOV, že ekonomické problémy Ruska způsobené globální krizí neohrozí další podporu her ze strany státu.

Ruský premiér Vladimir Putin už se v Soči sešel s funkcionáři MOV, konkrétně s Francouzem Jeanem-Claudem Killym, jenž má hry v Soči na starosti. "Tento projekt má i přes krizi nejvyšší prioritu a také ji dostane. Samozřejmě ještě nejste schopni pořádat hry nyní, ale vše vypadá velmi dobře," poznamenal Killy.

Putin slíbil, že ze Soči udělá špičkové zimní středisko na úpatí kavkazských hor, a ujistil, že se v rozpočtu nebude škrtat.

Ruské organizátory sráží propad rublu vůči dolaru, který hry prodraží, neboť ne všechny potřebné suroviny lze zajistit z domácích zdrojů. Vláda odhaduje, že zhruba 200 stavebních projektů by mělo stát 12 miliard dolarů. Více než polovinu z této částky poskytne vláda, zbytek by měl jít ze soukromého sektoru.

Reklama

Související témata: