Hlavní obsah

Skokanky na lyžích chtějí na ZOH ve Vancouveru a hrozí žalobami

PRAHA

Hokejisté, sjezdaři a všichni ostatní zimní sportovci bojují o medaile ve Vancouveru, zatímco skokani na lyžích mají své olympijské soutěže třeba v Oslu. Není to úplná fantasmagorie, až k tomuto absurdnímu závěru může dospět snaha zastánkyň ženského skoku na lyžích v boji o účast na ZOH.

Článek

Je prakticky jisté, že po premiéře na mistrovství světa v Liberci si skokanky na svůj první start pod pěti kruhy počkají minimálně do Soči 2014. Mezinárodní olympijský výbor odmítl ženský skok přijmout už pro hry ve Vancouveru, neboť není zatím dostatečně rozšířený po světě a výkonnost závodnic je značně nesourodá.

Přesto se ženy nevzdávají. „Poslední žaloby se opírají o kanadskou chartu práv a svobod, která říká, že když se něco financuje z veřejných zdrojů, musí tam být zastoupeni muži a ženy,“ popisuje situaci předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

A přístup organizace žalobkyň, kterými je 15 bývalých a současných skokanek, je nekompromisní. „Buď budeme skákat i my, nebo nikdo,“ tvrdí. Soudní pře může trvat i několik měsíců, a tak si Mezinárodní lyžařská federace FIS na svém zasedání raději připravila krizový scénář. „Muselo by se skákat někde mimo Kanadu, zřejmě v Evropě, a ve Vancouveru by se to maximálně promítalo na obrazovkách,“ říká Jirásek, jenž je i členem rady FIS.

Nakolik je tento scénář reálný? „Selským rozumem je to absurdní, ale vyloučit se to nedá, soudní moc je nezávislá,“ upozorňuje Jirásek. „Moc nevěřím, že by to mohlo nastat. Jejich tlak není tak silný, ženský skok má dobrou pozici v USA, ale jinde ne,“ domnívá se šéf skokanského úseku lyžařského svazu Leoš Škoda.

Reklama