Hlavní obsah

Podle expertů by měl v Turíně chytat Hašek

PRAHA

Jedno klíčové rozhodnutí, které může výrazně ovlivnit naděje na úspěch českého týmu v Turíně, musí trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik učinit ještě před startem olympiády. Bude brankářskou jedničkou Dominik Hašek, nebo Tomáš Vokoun? Hadamczika čeká těžká volba.

Článek

V zámořské NHL podávají oba výborné výkony, statistiky mají vzácně vyrovnané. Vokoun byl nejlepším brankářem letošního zlatého šampionátu ve Vídni, Hašek se po dlouhé pauze vrátil do NHL stylem, který mnohým expertům vyrazil dech.

Kdo by měl být brankářskou jedničkou na ZOH v Turíně?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Trenéři, které Právo oslovilo, však mají o volbě jasno. Vsadili by na Haškovu zkušenost. "Odchytal kvalitně dvě olympiády a i teď je v Ottawě spolehlivý," říká Vladimír Martinec. Haška dobře zná. Když před šestnácti lety dovedl Pardubice k titulu, byl tehdy čtyřiadvacetiletý gólman jedním z tahounů Tesly.

Stejného názoru je i bývalý reprezentační trenér Josef Augusta. Před necelými čtyřmi lety se jeho tým loučil s olympiádou už ve čtvrtfinále, za gólmanskou jedničku si vybral Haška. A stejně by volil i nyní. "Myslím, že se v brance prostřídají, ale důležité zápasy odchytá on," domnívá se Augusta. Jiného názoru je analytik televizní stanice Foxsports Stan Fischler. "Hašek českou jedničkou? Nesmysl. Vokoun je lepší," píše v zámoří respektovaný odborník.

Definitivní verdikt padne až na místě

Jasno bude až krátce před startem olympiády. "Definitivní rozhodnutí padne až v Turíně," ohlásil krátce po nominaci Hadamczik. Oba gólmani tak budou drženi v napětí do poslední chvíle. "Když jsme spolu mluvili, neřekl mi, jestli budu chytat, ani mi nějak nenaznačil své plány," řekl Hašek deníku Ottawa Sun.

Vliv bude mít i aktuální forma. Vydrží čtyřicetiletý Hašek pravidelnou porci zápasů až do února? Na olympiádě navíc může český tým čekat osm zápasů ve dvanácti dnech. "Z toho nemám obavy, věk nehraje roli. V Ottawě se prostřídává s Emerym, takže není v maximálním zatížení," říká Augusta.

Zůstane věrný menší výstroji

Vokoun je odhodlaný bojovat do poslední chvíle. "Určitě mám šanci. Na takových turnajích chytá ten, kdo je momentálně v lepší formě," cituje 29letého gólmana Nashvillu agentura Canadien Press. Brankáři budou řešit v Turíně řešit ještě jedno dilema. V zámoří oblékají podle nových pravidel o jedenáct procent menší výstroj, na olympiádě ale vyžadována není. "Ještě jsem se nerozhodl, ale asi si nechám výbavu, kterou mám tady v Nashvilluj," plánuje Vokoun.

Reklama