Hlavní obsah

Koho na ZOH k Jágrovi? Hadamczik má široký výběr

PRAHA

Téměř nepřeberné množství variant se nabízí reprezentačnímu kouči Aloisi Hadamczikovi při volbě, jak sestavit první útok na olympijském turnaji. Jedno jméno je zřejmě jasné, Jaromír Jágr. Ale koho dát k němu, aby se jeden z nejlepších hráčů světa cítil v ideální formě? Zkuste trenérovi napovědět.

Článek

"Jarda k sobě potřebuje hráče, který se dokáže přizpůsobit jeho stylu, je s ním na stejné hokejové vlně," vypočítává požadavky na spoluhráče českého Sportovce roku Marian Jelínek, Jágrův osobní kouč a přítel.

"Ten, kdo s ním hraje v útoku, ho musí znát a umět předvídat jeho reakce. Jen pak může Jarda využít své nahrávky tak, aby byly překvapivé pro soupeře, ale ne pro spoluhráče. A pak si také samozřejmě musejí sednout lidsky," doplňuje současný asistent sparťanského trenéra.

Kdo by měl na ZOH určitě hrát s Jágrem?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Na posledních velkých akcích vystřídal aktuální lídr kanadského bodování NHL řadu spoluhráčů. Nejčerstvější vzpomínka v hlavách fandů je z květnového mistrovství světa, kdy Jágr řádil po boku dvojice Straka-Prospal, na finále pak k němu stratég Růžička zařadil Ručinského a Čajánka.

Sehrané trio z větší části rakouského šampionátu je jednou z těch nejpravděpodobnějších variant. "Myslím, že trenér Hadamczik vsadí na osvědčené, tedy že bude hrát se Strakou a Prospalem," domnívá se trenér Zdeněk Müller. S tvořením útoku kolem Jágra má poměrně čerstvé zkušenosti, v úvodu minulé sezóny se nad tím zamýšlel v roli šéfa kladenské lavičky.

Nejčastěji se nabízí Straka

V aktuální sezóně úřaduje číslo 68 v dresu New York Rangers po boku Straky, z útočníků Jezdců je v české nominaci ještě Ručinský a Průcha. "Jeden z nich se podle mě vedle něj objeví, spíš bych sázel na Ručinského," domnívá se Josef Augusta, jehož mužstvo i s Jágrem ztroskotalo před čtyřmi lety v Salt Lake City už ve čtvrtfinále. Tehdy hrál naposledy za národní tým Lang, kterého Jágr nazval centrem s pochopením. "Se mnou není jednoduché nastupovat a vyhovět si, ale on to dokázal," chválil ho.

"Vazby z Rangers asi zůstanou zachovány," přidává svůj názor Jelínek. Alois Hadamczik zatím nechce svoji volbu komentovat. "To budu řešit až v Turíně," vzkazuje. Chystá nějaké překvapení? Postaví vedle Jágra třeba mladíka Hemského? "Určitě je to skvělý bruslař, čehož by Jágr mohl využít," upozorňuje Vladimír Martinec, pod jehož vedením Hemský loni s Pardubicemi vybojoval mistrovský titul.

JÁGROVI  PARŤÁCI
Akcespoluhráčivýsledek
MS 2005Straka, Prospalzlato, 8/2+7
SP 2004Straka, Prospalsemifinále, 5/1+1
MS 2004Straka, Výbornýčtvrtfinále, 7/5+4
MS 2002Hrdina, J. Hlinkačtvrtfinále, 7/4+4
ZOH 2002Lang, Havlátčtvrtfinále, 4/2+3
Pozn.: Spoluhráči z útoku jsou uvedeni ti, kteří vedle Jágra hráli většinu turnaje. Za jejich jmény je výsledek týmu a počet zápasů, jež Jágr odehrál, za lomítkem počet jeho gólů a asistencí.

Reklama