Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Martin Erat

Tomáš FlieglSport.cz

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Jedním z překvapivých jmen v nominaci je útočník Martin Erat.

Článek

Ex-zlínský útočník patří k překvapením nominace kouče Hadamczika, na místo rychlíka z Nashvillu se spíše počítalo s Alešem Kotalíkem. Martin Erat ale reprezentačního trenéra přesvědčil svojí schopností prosadit se v přesilovkách i odehrát úspěšně oslabení.

Erata draftoval Nashville až v sedmém kole jako celkově 191., přesto se po roce v juniorské soutěži dokázal český forvard probojovat do základního kádru prvního týmu. Ročník před výlukou 2003/04 přinesl Eratovi nejlepší osobní výkony v gólech, nahrávkách i kanadských bodech.

Minulou sezónu během výluky v zámoří strávil mladý útočník v mateřském Zlíně, se kterým se probojoval až do finále. V něm sice Ševci podlehli Pardubicím, Erat ale mohl být se sezónou spokojený. Během základní části nastřílel dvacet gólů a přidal 23 asistencí, což mu v klubové produktivitě Hamé vyneslo třetí příčku.

S Nashvillem podepsal nový kontrakt 27. srpna 2005 a vrátil se tak do prestižní soutěže. Vyjednávání nebylo jednoduché, Erata lákal i ruský Omsk. Paradoxně nabídka ze superligy uspíšila jednání s Predátory, kteří hbitého útočníka nechtěli ztratit.

Letošní ročník zatím odchovanci Zlína vychází. Ve 45 zápasech nastřílel 11 gólů a k vyrovnání osobního maxima v NHL mu chybí pět branek. V porovnání s minulými sezónami Erat méně asistuje a jeho průměr bodů na zápas je pod hranicí 0:5. Přesto si mladý Predátor vybojoval místo v olympijské nominaci.

Český tým pro ZOH 2006
Brankáři:
Dominik Hašek, Milan Hnilička, Tomáš Vokoun
Obránci:
Pavel Kubina, Jaroslav Špaček, Marek Židlický, František Kaberle, Tomáš Kaberle, Filip Kuba, Marek Malík
Útočníci:
Martin Ručinský, Martin Straka, Jaromír Jágr, Milan Hejduk, David Výborný, Václav Prospal, Robert Lang, Petr Čajánek, Petr Průcha, Rostislav Olesz, Aleš Hemský, Jan Bulis, Martin Erat
Trenéři: Alois Hadamczik, Mojmír Trličík a Ondřej Weissman

Reklama