Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Kateřina Neumannová

PRAHA

Sen o zlaté medaili si Kateřina Neumannová vyplnila loni při mistrovství světa v Oberstdorfu. Porazila svoji největší soupeřku Julii Čepalovovou a zvítězila v závodě na 10 kilometrů volnou technikou. Olympijské zlato však Neumannové dosud chybí.

Článek

Lyžařka odlétá na své páté zimní olympijské hry. Navíc na letních hrách v Atlantě v roce 1996 reprezentovala na horském kole. Šanci na zlato z Turína ovlivňuje skutečnost, že její oblíbená "volná desítka" není tentokrát na programu. Forma Neumannové ovšem v posledních týdnech natolik stoupá, že patří k velkým favoritkám i na jiných tratích.

Neumannová na šampionátu v Oberstdorfu triumfovala hned v prvním závodě. "Mám splněno," oddechla si. V Turíně zahájí skiatlonem na 15 km. První úsek se běží klasicky, do finiše půjde Katka volnou technikou. Nepochybně by ráda splnila "zlatou normu" znovu už při svém úvodním startu. Skiatlon je na programu her 12. února, dva dny po zahajovacím ceremoniálu. Na klasickou desítku si Neumannová počká čtyři dny, sprint vynechá, zřejmě poběží štafetu a poslední medailovou šanci má 24. února při běhu na 30 km volnou technikou.

Na počátku kariéry běhala Neumannová nejraději závody na 5 km. Z programu vrcholných soutěží však zmizely. V průběhu let se Kateřině začalo dařit i na delších tratích. Po narození dcery Lucie v roce 2003 se vzdala závodů ve sprintech. Fyziologické zákonitosti ani sebevětší vůle nepřemůže. Na druhou stranu nejdelší z ženských tratí - 30 km - stále nepatří k oblíbeným. "Bývá to hrozně dlouhé trápení," přiznává běžkyně, která začínala sportovní dráhu na kajaku.

Titul Sportovec roku zatím uniká

Neumannová ve své vlasti dosud nezískala titul sportovce roku. Loni byla k triumfu v anketě nejblíže. O pár bodů ji předstihl hokejista Jaromír Jágr, se kterým má stejné datum narození - 15. února. "Zlomený malíček porazit nešlo," komentovala Neumannová s úsměvem své druhé místo za Jágrem.

Soukromí si Kateřina, která je svobodnou maminkou dcery Lucie, pečlivě hlídá. Otce svého dítěte stále veřejnosti nepředstavila. Přitom se netají přáním pořídit Lucince sourozence! Neumannová nechce, aby dcera vyrůstala jako jedináček. I z toho je zřejmé, že se její sportovní kariéra chýlí k závěru. V průběhu olympiády oslaví třiatřicáté narozeniny.

Před zahájením olympiády forma Neumannové graduje. Tři poslední starty ve světovém poháru proměnila ve vítězství. Způsob, jakým se česká běžkyně na lyžích odpoutala od soupeřek ve Val di Fiemme v závěru závodu na 15 kilometrů volnou technikou, bral odborníkům dech. Přitom startovala kompletní světová špička včetně famózní norské lyžařky Marit Björgenové i věčné soupeřky Julie Čepalovové z Ruska.

Reklama