Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Lukáš Bauer

Manfred StrnadSport.cz

Na Silvestra doběhl v Novém Městě na Moravě druhý v závodě světového poháru lyžařů na 15 km volnou technikou. Neúnavný dříč běžecké stopy Lukáš Bauer o sobě dal několik týdnů před olympiádou pořádně vědět. Formu potvrdil o pár dní později také klasickou technikou. V estopnském Otepää si na konto úspěchů v SP připsal další stříbrnou příčku.

Článek

Lukáš Bauer patří k největším nadějím mužské části běžecké olympijské ekipy.  "Jsem moc spokojený, do Estonska jsem letěl s tím, že bych chtěl být do desítky," řekl Bauer po návratu z Otepää. Ve své kariéře se probojoval na stupně vítězů v závodě světového poháru už podeváté. Bauer přiznal, že proti bruslařskému závodu v Novém Městě na Moravě se v Estonsku mnohem více trápil. "Měl jsem sice vynikající lyže, ale jelo se mi hůř. Začátek závodu jsem rozjel s rezervou a plánoval tempo stupňovat nebo ho alespoň udržet. Síly mi však na těžkém kruhu docela rychle ubývaly,"přiznal Bauer. Za vítězným Ročevem ovšem zaostal jen o půl vteřiny.

Do závěrečné přípravy na Turín zahrnul Lukáš Bauer světový pohár ve Val di Fiemme. Český běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v závodu na 30 kilometrů volnou technikou s hromadným startem dvanácté místo. Za vítězem Tobiasem Angererem z Německa zaostal po třicetikilometrovém běhu o pouhých sedm vteřin. Bauer startoval i ve štafetě na 4x10 km. Čtveřice Martin Koukal, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Milan Šperl prosadila čtvrté místo. Bauer pak měl vůbec nejlepší čas ze všech lyžařů, kteří na prvních dvou úsecích jeli klasickou technikou. Samotné finále přípravy nasměroval Bauer do vysokohorské polohy Saiser-Alm, které zná už z loňského tréninkového kempu před mistrovstvím světa v Oberstdorfu. Za generálku mu poslouží poslední "svěťák" v Davosu.

Drsný horal

Lukáš Bauer žije s manželkou Kateřinou a malým Matyáškem na Božím Daru. Uprostřed ráje běžkařů, ale také v místech drsného klimatu, který zoceluje. Bauer v osmadvaceti letech vyzrává. V závodech světového poháru se v této sezóně prosazuje z našich běžců na lyžích nejvýrazněji. Jako už poněkolikáté v kariéře. Lyžař ovšem věří, že si konečně z velké soutěže, na rozdíl od minulosti, odveze medaili. Ta v jeho sbírce stále chybí.

Stříbro z juniorského mistrovství světa roku 1997 je už pořádně zaprášené. Tehdy se Lukáš v kanadském Calgary prosadil v závodě na 30 km bruslením. Díky vyrovnané výkonnosti v obou technikách se však Bauerovi připisují velké naděje ve skiatlonu. Na posledním světovém šampionátu na sebe ovšem výrazně upozornil v běhu na 15 km volnou technikou, forma mu nevydržela na celý průběh mistrovství světa v Oberstdorfu.

Svěřenec trenéra Miroslava Petráska je známý vysokou tréninkovou morálkou. V průběhu letní přípravy si vylepšil většinu svých osobních rekordů v běhu i na horském kole. V okolí Božího Daru v Krušných horách má své oblíbené trasy. Drsná stoupání odhalí bývalému kanoistovi v každé etapě přípravy, jak na tom je. Výsledky letošní sezóny odhalují, že velmi nadějně. Splní si Lukáš Bauer olympijský sen?

Reklama