Hlavní obsah

WADA použije v Turíně nové testy na uměle vytvořené steroidy

BASILEJ

Světová antidopingová agentura WADA vyrazí při olympijských hrách v Turíně do boje proti dopingu i s novými metodami testů. Oznámil to v rozhovoru pro švýcarský list Tages Anzeiger předseda WADA Dick Pound. Kanadský funkcionář zároveň obhajoval rozhodnutí nasadit proti dopujícím sportovcům i placené informátory.

Foto: internet

Ilustrační foto

Článek

Podle Pounda má WADA k dispozici nové testy na uměle vytvořené steroidy, které dosavadní kontroly nedokázaly odhalit. "Někteří sportovci se mohou v Turíně dočkat překvapení podobně jako běžci na lyžích Johann Mühlegg, Larisa Lazutinová a Olga Danilovová v Salt Lake City, kteří nevěděli, že máme prostředky k detekci derivátu EPO darbopoetinu a vběhli nám přímo do sítě," řekl Pound.

K policejním raziím, které jsou obvyklé například při cyklistickém závodě Giro d'Italia, by v olympijské vesnici či kabinách sportovců podle Pounda dojít nemělo. Testování účastníků olympiády bude podle pondělní dohody s italskou vládou zcela v kompetenci Mezinárodního olympijského výboru a WADA. Přísné italské antidopingové zákony, podle nichž je užívání dopingových prostředků trestným činem, ale budou platit i po dobu konání her.

Policejní metody vyjdou levněji

Plán zapojit do boje proti dopingu placené informátory je podle třiašedesátiletého funkcionáře zcela legitimní. "Musíme převzít policejní metody. Hodláme vybudovat síť informátorů," prohlásil Pound, podle něhož to vyjde levněji. "Jsou to jednoduché počty. Je rozhodně lepší zaplatit deset tisíc dolarů za informaci nebo zkoušku na umělý steroid, než investovat miliony dolarů do výzkumu," prohlásil.

Dobrým příkladem je podle něho skandál kolem laboratoře Balco. "Trevor Graham, nebo který trenér to byl, jenž poslal americkým antidopingovým úřadům injekční stříkačku se substancí, nám hodně pomohl," řekl Pound. Vzorek obsahoval do té doby nezjistitelný steroid THG, na jehož základě WADA vypracovala test na jeho odhalení.

Reklama