Hlavní obsah

Na olympiádě v Turíně budou čeští rozhodčí jen v hokeji

PRAHA

Hokej se může jako jediný z českých sportů pochlubit tím, že vyšle na olympijské hry v Turíně své rozhodčí. Navíc jich bude rekordní počet - dva muži a tři ženy. Do Turína se již chystají Vladimír Šindler, Petr Blümel, Kateřina Ivičičová, Jana Zítková a Klára Quagliatto. Šindler s Ivičičovou budou duely rozhodovat jako hlavní sudí.

Foto: čtk

Na olympiádě v Turíně nebudou chybět čeští rozhodčí.

Článek

"Tento fakt se málo doceňuje. Fotbalu či tenisu se na vrcholných akcích něco podobného nepodařilo," řekl ČTK šéf svazové komise rozhodčích Pavel Halas. Halas si cení i faktu, že Šindler, jenž v roce 2003 rozhodoval finále mistrovství světa, se prosadil do skupiny pěti neprofesionálních hlavních arbitrů, kteří se pod pěti kruhy představí. "Je to velký úspěch," uvedl.

Český hokej přitom neměl v předešlých dvou případech, kdy na olympiádě startovaly hvězdy zámořské NHL, žádného rozhodčího. Zlepšený kredit českých sudích potvrdila Mezinárodní hokejová federace (IIHF) i delegací tří žen.

Jejich vzestup začal podle Halase již před šesti lety. "Všimli jsme si, že ve světě je málo žen, které pískají. Udělali jsme proto osvětu, zaměřili se na to a nyní sklízíme úspěchy," uvedl Halas. Ivičičová se například představila na posledním světovém šampionátu žen.

Letošní úspěch v podobě účasti v Turíně však české rozhodčí i zavazuje. "Udržet to bude hodně těžké," je si vědom Halas.

Ostatní sporty si o podobném úspěchu mohou nechat zdát. Krasobruslení či lyžování do Turína sudí nevyšle. Zastoupení budou mít ve funkcionářském sboru. Dvě zástupkyně budou v krasobruslení, Kateřina Kamberská bude technickým specialistou a Jarmila Portová bude hodnotit práci rozhodcovského sboru.

Zora Honzlová se stala členkou jury v běhu na lyžích. "V podstatě je to jako technický delegát na Světovém poháru. Máme na starosti technické zabezpečení," řekla Honzlová ČTK. Na olympiádu se dostala v této funkci poprvé, odjede příští středu. "Člověk potřebuje i štěstí, aby byl vybrán a určitě je to velká čest podobně jako pro sportovce," míní ředitelka Zlaté lyže.

Reklama