Hlavní obsah

Biatlonisté chtějí v Turíně uspět a prodat formu včas

Martin KézrPrávo

Celkem deset sad medailí si rozdělí biatlonisté v Cesaně, kde leží olympijský areál San Sicario. Premiéru na ZOH tam budou mít závody s hromadným startem, kterých se v obou kategoriích zúčastní třicet nejlepších podle světového žebříčku letošní sezóny.

Foto: Adidas

Biatlonista Roman Dostál sní o olympijské medaili.

Článek

Kompletní program pěti startů by měli z našich absolvovat jen dva nejlepší Michal Šlesingr a Roman Dostál. Úřadující světový šampión v závodě na 20 km, kde každá chyba na střelnici znamená trestnou minutu, v hlavě nosí sen o olympijské medaili. "Nedovolím si však tvrdit, že si pro ni jedu. Reálné myšlenky na stupně vítězů může mít v biatlonu klidně padesát lidí, to v jiných sportech není. Každopádně nejlepší formu chci mít hlavně v polovině února v Itálii a s ní může přijít i úspěch," míní Dostál.

Zlatou medailí na MS ve vytrvalostním závodě se od minulých her v Salt Lake City ozdobila i Kateřina Holubcová, jejíž plány jsou skromnější: "Výkony v sezóně nebyly nic moc, Turín mně může náladu vylepšit." Nejzkušenější z českých žen se chystá už potřetí na olympiádu, ale zimní hry označuje za byznys. "Velký zážitek to pro mne byl v jednadvaceti v Naganu. Teď už jsem ztratila ideály. Letošní olympiádu ale beru jako zlomový okamžik, možná bude pro mne posledním vystoupením kariéry."

Každopádně větší ambice mají čeští muži. "Když sedne běh, střelba, počasí a přidrží se mě štěstí, tak se může zadařit. Vždy je šance něco dokázat a na biatlonu miluji právě jeho nevyzpytatelnost," soudí Šlesingr, kterému v pátek bude 23 let a na ZOH by se rád vešel do první desítky.

Naději cítí i v mužské štafetě na 4x7,5 km. "Důležité je být v psychické pohodě, mít natrénováno a střílet s lehkostí, forma pak přijde sama. Nejtěžší, hlavně psychicky, je vždy poslední střelba vstoje. Projevuje se únava, navíc v podvědomí máte, že zbývá poslední překážka, a pak se snadno kazí," líčí.

Björndalen nezopakuje, shodli se

Před těžkou úlohou stojí Nor Björndalen, který v Salt Lake City ze všech čtyř startů vytěžil zlatou medaili. "Je to fantastický biatlonista, těžko se mu v konkurenci Němců, Norů a Rusů ale podaří takový kousek zopakovat," shodli se Dostál se Šlesingrem. Zvláštní důležitost mají olympijské závody mužů na 10 km a žen na 7,5 km, neboť na základě výsledku z nich se startuje i do stíhaček. Ve všech těchto disciplínách se za netrefený terč běží trestné kolo. Dobíjet se smí pouze při štafetách.

Olympijské tratě leží ve značné nadmořské výšce a čeští reprezentanti je označují za dost těžké. "Je to nahorů, dolů a při dlouhých sjezdech si moc neodpočinete. Navíc tam bývá hodně proměnlivá kvalita sněhu a větru i ostrému slunci otevřená střelnice, takže bude dost záležet na počasí i přípravě lyží," vypráví Dostál.

Biatlonisté jsou připraveni, že kvůli poloze San Sicaria zažijí komorní olympiádu. "Jsme od všeho moc daleko, těžko se dostaneme na jiný sport," uvědomuje si Dostál. "Budeme sto kilometrů od olympijské vesnice, sami úplně odříznuti od ostatních," říká Šlesingr.

Reklama

Související témata: