Hlavní obsah

Průcha si poranil koleno, do Turína nepojede

NEW YORK

Zranění pravého kolena zabrání Petru Průchovi startovat na turínské olympiádě. Útočník New Yorku Rangers odstoupil s poškozenými vazy ze sobotního zápasu NHL ve Philadelphii. Podle prvních zpráv si léčení vyžádá čtyři až šest týdnů.

Článek

Trenér reprezentace Alois Hadamczik se zdráhal na špatnou zprávu reagovat předtím, se definitivně specifikuje zranění mladého křídelníka. "Telefonovali jsme si už v neděli odpoledne našeho času. Průcha poté absolvoval podrobnější vyšetření a podle prvních výsledků to není vůbec dobré, zranění se opravdu jeví vážnějšího charakteru. Vše tedy rozetneme v pondělí, kdy se k tomu vyjádří ještě další lékaři. Potřebujeme chvíli času," řekl Právu kouč národního týmu Hadamczik.

Favoritem Eliáš

Průcha absolvoval vyšetření magnetickou rezonancí a zřejmě jej čeká delší přestávka. Český kouč bude proto muset na soupisku doplnit dalšího hráče z už dříve zveřejněné širší nominace. S největší pravděpodobností to bude někdo z trojice Patrik Eliáš (New Jersey), Aleš Kotalík (Buffalo), Petr Sýkora (NY Rangers). Přitom největší naděje se dávají právě Eliášovi, který se po uzdravení dostal bleskově do výborné formy.

"Opravdu v tuto chvíli vůbec nechci předjímat, co bude. Je to otázka pár hodin," dodal Hadamczik. Také jeho asistent Mojmír Trličík byl na odhady skoupý: "Náhradníky v hlavě nosíme, ale v tuto chvíli vůbec nehodláme spekulovat. Možná v pondělí bude jasno."

Nešťastná náhoda

Průchovi se stal osudným v čase 25:33 střet s forvardem Philadelphie Turnerem Stevensonem, po němž expardubický útočník narazil pravým kolenem na mantinel. Halu později opouštěl o berlích a se slzami v očích. "Byl to naprosto čistý zákrok. Petr si hlídal puk a soupeř to prostě dohrál," usoudil kouč newyorského týmu Tom Renney.

Zranění mladíka rozesmutnilo i další české hokejisty. "Je to strašná škoda. Měl skvělou sezónu, těšil se a teď tohle. Bude pro něj moc těžké se s tím vyrovnat," litoval na internetu Průchův spoluhráč Jaromír Jágr, který nad třiadvacetiletým mladíkem držel ochrannou ruku a dokonce jej ubytoval ve svém bytu na Manhattanu.

Průcha psal ve své první sezóně v NHL neskutečný příběh. Před startem ročníku takřka prchal z extraligových Pardubic, po pár zápasech na farmě ale začal válet za první tým Rangers. V 49 utkáních NHL stihl dát pětadvacet branek, z toho 12 v přesilovkách, a po Jágrovi je druhým nejlepším střelcem newyorského mužstva. Mistr světa z Vídně má dokonce nejvyšší procentuální úspěšnost střelby ze všech hráčů NHL. V brance skončí v průměru každá jeho čtvrtá střela.

Olympijský turnaj začíná pro českou reprezentaci 15. února utkáním s Německem. Průcha je prvním českým hráčem, kterého budou muset trenéři v nominaci nahradit. Milan Hejduk, jenž kvůli poranění krku v sobotu nehrál za Colorado proti Detroitu, by měl naskočit do úterního zápasu s Edmontonem. Po třech vynechaných zápasech z důvodu zraněné ruky se vrátil do sestavy Nashvillu Marek Židlický. Jejich start v Turíně by tak ohrožen být neměl.

Reklama