Hlavní obsah

Štafeta s pochodní změnila kvůli demonstracím trasu

Štafeta s olympijskou pochodní se v neděli musela kvůli obavám z hrozících srážek s demonstranty odchýlit od plánované trasy. Na doporučení policie se běžci vyhnuli dvěma městům v údolí Susa severně od Turína, kde dříve došlo k násilným protestům proti stavbě rychlodráhy, která má spojit Turín s francouzským Lyonem.

Článek

Aktivisté ohlásili, že plánují během cesty olympijského ohně údolím další protesty.

Mluvčí organizačního výboru turínské olympiády Stefano Coscia řekl agentuře Reuters, že policie doporučila vyhnout se městům Bussoleno a Burgone Susa. V této části cesty nebudou štafetu doprovázet ani vozy dvou hlavních sponzorů olympiády Coca-Coly a Samsungu. K ostatním se připojí až večer v Bardonecchii.

K prvnímu incidentu došlo už dopoledne krátce poté, co štafeta vkročila na území údolí. Jeden z demonstrantů, které policie odtlačovala z cesty, přehodil přes pochodeň vlajku. Místní obyvatelé a ochránci přírody protestují proti plánům na stavbu rychlodráhy údolím Susa už několik měsíců.

Štafetu narušila koncem ledna v severoitalském Trentu i skupina anarchistů, která se pokusila zmocnit pochodně. Vytrhli ji z ruky jedné z běžkyň a dali se na útěk, policie je ale zadržela.

Reklama

Související témata: