Hlavní obsah

Záhrobská: První pětka ve slalomu by byla super

Na loňském mistrovství světa Šárka Záhrobská šokovala ziskem bronzové medaile ve slalomu. Do nejlepší české reprezentantky alpského lyžování jsou proto vkládány naděje i před olympiádou v Turíně. "Je to jen jeden závod, který může a nemusí vyjít," varuje Záhrobská v rozhovoru pro Právo před odjezdem na své první olympijské hry.

Foto: REUTERS

Češka Šárka Záhrobská při slalomu v závodě Světového poháru v americkém Park City.

Článek

Čeká vás první olympiáda v kariéře. Těšíte se? Do poslední chvíle jsem měla závody Světového poháru, tak jsem se soustředila na ně. Olympiádu jsem na vlastní kůži nezažila a nevím, co od ní můžu čekat. Vím jen, jak to vypadalo v Salt Lake City, protože tam byli brácha s tátou. Asi to na mě dolehne až po příjezdu do dějiště.

Kdy tam chcete být? Kolem 12. února. Kombinace se jede 17. února a to by mělo stačit. Táta s bráchou tam ale určitě budou dřív, protože Petr jede i sjezd a ten je na programu hned na úvod her.

Budete bydlet v olympijské vesnici? Ne, v soukromí. Táta zajistil apartmán v Cesaně, asi patnáct kilometrů od Sestriere. Budeme tam bydlet s naším rodinným týmem. Ne že bych se stranila, ale tohle mi vyhovuje víc. Když budu chtít, zavřu se na pokoj a mám klid.

Co pro vás olympijské hry znamenají? Je to strašně medializovaná akce a úspěch na olympiádě má největší zvuk. Člověk pak asi může snáze sehnat sponzory. Ale je to jen jeden závod, který může a nemusí vyjít. Světový pohár má spoustu závodů, na jiném kopci, za jiného počasí a teprve v celkovém pořadí se pozná, kdo byl opravdu nejlepší v sezóně.

Jaké disciplíny vás čekají? Kombinace, pak slalom a obřák. Sjezd ani super G nechci jet, protože by mi to zbytečně ubíralo síly.

Kolikrát jste si měla možnost vyzkoušet olympijské sjezdovky? Jela jsem tam Světový pohár, pak finále seriálu a vloni jsem v Sestriere trénovala před juniorským mistrovstvím světa. Na jednom kopci pojedou točivé disciplíny ženy i muži. Ze začátku je svah prudší, dole dlouhá rovina. Sjezdovka nepatří k nejtěžším, ale bude záležet na počasí.

Jaké máte ambice? Ve slalomu se vždycky chci dostat do desítky a říkám si, že první pětka by byla super. Konkurence tam pro mě bude stejná jako na svěťáku, protože na olympiádě budou čtyři nejlepší z každé země. V obřím slalomu jsou ambice menší.

Jak vysoko asi visí medaile? Hodně, v koutku duše na ni spousta lidí myslí. Včetně mě. Ale výsledky z letošní sezóny nejsou až takové, ve slalomu jsem byla nejlíp dvakrát osmá. Někdy to ale může ulítnout.

Třeba jako loni na mistrovství světa, kde jste byla třetí... K úspěchu se musí sejít spousta věcí - dobře připravené lyže, forma, počasí. A taky štěstí, aby člověku vyšla obě kola. V Santa Catarině visela medaile hodně vysoko, a přesto mi to vyšlo. Díky těm věcem, o kterých jsem mluvila.

Koho favorizujete na slalomové zlato? Letos je to vyrovnané. Kosteličová, Pärsonová, Schildová. Bude záležet i na psychice. Vím, že pro Kosteličovou je olympiáda velkým cílem. Bude obhajovat tři zlaté ze Salt Lake City a slalomy v sezóně jezdí excelentně. Ale klidně může vyhrát holka, které se to letos ještě nepodařilo.

Plánujete, že se v době volna zajdete podívat i na jiné sporty? Ještě vůbec nevím, ale moc času asi nebude. Hezké jsou skoky nebo biatlon, hokej se hraje v Turíně, a to je dost daleko. Navíc brácha se chtěl jít na hokej podívat v Salt Lake City a říkal, že na něj nezbyly lístky. V televizi je stejně všechno vidět nejlíp, takže si asi zalezu pod peřinu a budu se dívat.

Reklama

Související témata: