Hlavní obsah

Záhrobská: První pětka ve slalomu by byla super

Jan KrůtaSport.czPrávo

Na loňském mistrovství světa Šárka Záhrobská šokovala ziskem bronzové medaile ve slalomu. Do nejlepší české reprezentantky alpského lyžování jsou proto vkládány naděje i před olympiádou v Turíně. "Je to jen jeden závod, který může a nemusí vyjít," varuje Záhrobská v rozhovoru pro Právo před odjezdem na své první olympijské hry.

Foto: REUTERS

Češka Šárka Záhrobská při slalomu v závodě Světového poháru v americkém Park City.

Článek

Čeká vás první olympiáda v kariéře. Těšíte se? Do poslední chvíle jsem měla závody Světového poháru, tak jsem se soustředila na ně. Olympiádu jsem na vlastní kůži nezažila a nevím, co od ní můžu čekat. Vím jen, jak to vypadalo v Salt Lake City, protože tam byli brácha s tátou. Asi to na mě dolehne až po příjezdu do dějiště.

Kdy tam chcete být? Kolem 12. února. Kombinace se jede 17. února a to by mělo stačit. Táta s bráchou tam ale určitě budou dřív, protože Petr jede i sjezd a ten je na programu hned na úvod her.

Budete bydlet v olympijské vesnici? Ne, v soukromí. Táta zajistil apartmán v Cesaně, asi patnáct kilometrů od Sestriere. Budeme tam bydlet s naším rodinným týmem. Ne že bych se stranila, ale tohle mi vyhovuje víc. Když budu chtít, zavřu se na pokoj a mám klid.

Co pro vás olympijské hry znamenají? Je to strašně medializovaná akce a úspěch na olympiádě má největší zvuk. Člověk pak asi může snáze sehnat sponzory. Ale je to jen jeden závod, který může a nemusí vyjít. Světový pohár má spoustu závodů, na jiném kopci, za jiného počasí a teprve v celkovém pořadí se pozná, kdo byl opravdu nejlepší v sezóně.

Jaké disciplíny vás čekají? Kombinace, pak slalom a obřák. Sjezd ani super G nechci jet, protože by mi to zbytečně ubíralo síly.

Kolikrát jste si měla možnost vyzkoušet olympijské sjezdovky? Jela jsem tam Světový pohár, pak finále seriálu a vloni jsem v Sestriere trénovala před juniorským mistrovstvím světa. Na jednom kopci pojedou točivé disciplíny ženy i muži. Ze začátku je svah prudší, dole dlouhá rovina. Sjezdovka nepatří k nejtěžším, ale bude záležet na počasí.

Jaké máte ambice? Ve slalomu se vždycky chci dostat do desítky a říkám si, že první pětka by byla super. Konkurence tam pro mě bude stejná jako na svěťáku, protože na olympiádě budou čtyři nejlepší z každé země. V obřím slalomu jsou ambice menší.

Jak vysoko asi visí medaile? Hodně, v koutku duše na ni spousta lidí myslí. Včetně mě. Ale výsledky z letošní sezóny nejsou až takové, ve slalomu jsem byla nejlíp dvakrát osmá. Někdy to ale může ulítnout.

Třeba jako loni na mistrovství světa, kde jste byla třetí... K úspěchu se musí sejít spousta věcí - dobře připravené lyže, forma, počasí. A taky štěstí, aby člověku vyšla obě kola. V Santa Catarině visela medaile hodně vysoko, a přesto mi to vyšlo. Díky těm věcem, o kterých jsem mluvila.

Koho favorizujete na slalomové zlato? Letos je to vyrovnané. Kosteličová, Pärsonová, Schildová. Bude záležet i na psychice. Vím, že pro Kosteličovou je olympiáda velkým cílem. Bude obhajovat tři zlaté ze Salt Lake City a slalomy v sezóně jezdí excelentně. Ale klidně může vyhrát holka, které se to letos ještě nepodařilo.

Plánujete, že se v době volna zajdete podívat i na jiné sporty? Ještě vůbec nevím, ale moc času asi nebude. Hezké jsou skoky nebo biatlon, hokej se hraje v Turíně, a to je dost daleko. Navíc brácha se chtěl jít na hokej podívat v Salt Lake City a říkal, že na něj nezbyly lístky. V televizi je stejně všechno vidět nejlíp, takže si asi zalezu pod peřinu a budu se dívat.

Reklama

Související témata: