Hlavní obsah

Policie nechystá kvůli dopingu razie v olympijské vesnici

TURÍN

Italská policie nechystá razie v olympijské vesnici kvůli hledání nedovolených podpůrných prostředků. Vládní zmocněnec pro olympijské hry v Turíně Mario Pescante však zdůraznil, že všichni dopující sportovci budou podle místních zákonů postaveni před soud. V Itálii je užívání zakázaných látek trestným činem.

Článek

Tato právní úprava bude navzdory několikaměsíčním diskusím platit i během olympijských her. Neměly by se však naplnit obavy Mezinárodního olympijského výboru (MOV), že bude policie provádět razie ve vesnici, podobně jako například v hotelích při cyklistickém Giro d'Italia. "Policie do vesnice nevstoupí," řekl Pescante.

Jeho slova se týkala namátkového hledání zakázaných látek, nikoliv případů, kdy budou muži zákona na základě tipů zatýkat konkrétní sportovce či trenéry. Zasahovat policie nebude ani do dopingových kontrol, ty spadají podle dohody s italskou vládou zcela do kompetence MOV a Světové antidopingové agentury WADA.

Dopujícím sportovcům podle zákona hrozí až dva roky vězení, ale podle Pescanteho by za mříže zřejmě nešli. Před italský soud by však předstoupit museli. "Pokud bude mít některý sportovec pozitivní test, italský soud zasáhne. Nejsou žádné výjimky. Každý, ať už z jakékoliv země, bude podléhat italskému právu," uvedl.

Mezinárodní olympijský výbor chce během olympiády provést 1200 dopingových testů, což je o 71 procent více než před čtyřmi lety v Salt Lake City. Podle jeho pravidel hrozí provinilým sportovcům diskvalifikace a vyloučení z her.

Reklama

Související témata: