Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Pavel Churavý

PRAHA

Už léta patří Pavel Churavý k nejlepším českým sdruženářům. Vedle Ladislava Rygla byl také jediným, kdo splnil nominační kritéria pro XX. zimní olympijské hry. Liberecký závodník jede na svou druhou olympiádu, před čtyřmi lety v Salt Lake City si doskočil a doběhl pro 15. a 16. místo v individuálních závodech a v soutěži družstev pomohl k devátému místu.

Foto: archiv

Pavel Churavý

Článek

Nominační limity sice splnili jen Rygl s Churavým, Mezinárodní olympijský výbor ale nakonec požádal vedení českého výboru, aby na hry vyslal kompletní štafetu. Soupisku tak doplnili Patrik Chlum, Tomáš Slavík a Aleš Vodseďálek.

Churavý se poprvé mezi světovou elitou představil na sklonku roku 1999, kdy nejprve zasáhl do Světového poháru kategorie B a poté startoval na mistrovství světa v rakouském Ramsau. Pod Dachsteinem ale neskončil lépe jak ve třetí desítce. Ve stejné sezóně debutoval také v elitní kategorii Světového poháru, i tam ale přežíval hluboko v poli poražených.

Patrné zlepšení přišlo o sezónu později, kdy dojel 16. v závodu SP v norském Oslu a na mistrovství světa v Lahti obsadil 23. příčku. Dosud nejlepší sezónu osmadvacetiletý sdruženář prožil v roce olympijských her v Salt Lake City. Po desátém místě ve Světovém poháru v norském Lillehammeru si dojel pro druhé místo před domácími fanoušky v Liberci a poté zaznamenal nejlepší výsledek české severské kombinace na olympiádě.

Únava i krize

Čeští sdruženáři však v posledních letech procházejí vleklým útlumem a jen marně se dotahují ke světové špičce. Výjimkou nebyla ani umístění Churavého. V roce 2003 na MS v italském Val di Fiemme, kde vybojoval senzační zlato běžec na lyžích Martin Koukal, skončil 14. O dva roky později v německém Oberstdorfu, odkud si odvezla zlato běžkyně Kateřina Neumannová a skokan na lyžích Jakub Janda bral stříbro a bronz, obsadil nejlépe 16. místo.

Při neúčasti nemocného Rygla nezasáhl mezi nejlepší ani při nedávném podniku Světového poháru v Harrachově, kde doběhl sedmnáctý. A nakonec nezužitkoval ani roli favorita v závodu mistrovství republiky, kde za sebou všechny olympioniky nechal osmnáctiletý  Miroslav Dvořák (který mimochodem vybojoval bronz na nedávném juniorském MS ve Slovinsku).

"Kluci měli v nohách závody SP, ale mají také krizi," omlouval olympioniky po republikovém šampionátu šéf sdruženářského úseku Svazu Lyžařů Michael Georgiev. Věřme, že v Turíně nejen Churavý, ale i další reprezentanti setřesou vedle únavy také výkonnostní blok a postarají se o příjemné překvapení. Dosud nejlepším výsledkem české severské kombinace na ZOH zatím zůstává 4. místo Tomáše Kučery z Grenoblu 1968.

Reklama

Související témata: