Hlavní obsah

Boulařka Sudová pojede naplno a s rizikem

SAUZE D'OULX

Stadion v Sauze d"Oulx září zejména v noci široko daleko. Dráha pro jízdu v boulích dlouhá 250 m je velmi dobře osvětlena. Tady v sobotu čekají první boje sestry Nikolu a Šárku Sudovy. První je jednou z českých nadějí, druhou čeká první olympiáda.

Článek

"První tréninky nebyly nejlepší. Když jsme sem přijely z Krkonoš, musely jsme si zvykat. Tady začíná závěrečná část boulí hned pod druhým můstkem, takže jsem už po dopadu lyže nestíhala srovnat. Další tréninky jsem věnovala rytmice, aby se mi tohle nestávalo. Ten poslední páteční už byl v pohodě, skočila jsem dokonce pětkrát obtížný skok nazvaný D spin X. Tedy salto mimo osu s krosem. Tento skok bude bude důležitý pro boj o medaile. Kdo ho nedá, bude asi bez šance," říkala dobře naložená Nikola Sudová. "Nervozitu zatím necítím, tedy spíš si ji nepřipouštím," dodala s úsměvem.

Z odpolední sobotní kvalifikace postupuje do večerního závodu pod reflektory 20 startujících. "V kvalifikaci počítám se zařazením salta s krosem a na dolním můstku dám helikoptéru. Co kde udělám ve finále, se rozhodnu podle situace a bezprostředních pocitů," prozradila svoji taktiku.

Ve finále se hodnotí od nuly.

Sudovou překvapila pochvala a rada jednoho norského rozhodčího, který ji řekl, že když salto ještě víc položí, bude to skvělé. "To je od něj neobvyklé," zakroutila překvapeně hlavou a podívala se na svoje startovní číslo 13. "Doufám, že bude šťastné, ale pověrčivá nejsem. V každém případě pojedu naplno a s rizikem. Za méně odvážnou jízdu bych brala třeba šesté místo, ale já to chci zkusit na medalii," řekla rezolutně.

Na sobotním startu bude i její mladší sestra Šárka. "Nikola má velké ambice, ale já ji do ničeho netlačím. Snažím se ji psychicky podpořit," řekla Šárka, která bude považovat prý za úspěch postup z kvalifikace. K dobru už se po české výpravě dává jejich první setkání se snowboardistou Martinem Černíkem. Ten poznal Nikolu a věděl, že závodí v boulích. Ale Šárka pro něj byla velkou neznámou...

"Ty jsi její ségra? To je hezké, že jsi ji přijela fandit," pravil Černík. Šárka se neurazila a namítla, že i ona bude závodit. Když se zeptal v čem, odpověděla s úsměvem: "Na bobech." Pak se vše samozřejmě vyjasnilo a Černík popřál sestrám hodně štěstí a finále s medailí. Jeho samotného čeká závod na U-rampě v neděli dopoledne, odpoledne by rád jel finále.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články