Hlavní obsah

Bauer odtáhl skiatlon, ale skončil až desátý

Karel FeltPrávo

Jestliže měl nedělní skiatlon mužů na 15+15 km hrdinu, pak jím byl český reprezentant Lukáš Bauer. Na špici odtáhl více než polovinu závodu, ale nakonec na něj medaile nezbyla a skončil desátý. Z vítězství se radoval Rus Jevgenij Dementěv, který nebyl ani jednou vidět v popředí.

Článek

Odpolední hromadný start na první ze čtyř 3,75 km dlouhých okruhů poznamenal hromadný pád, v němž zůstal i jeden z velkých favoritů Nor Frode Estil. Největší česká naděje Lukáš Bauer byl naštěstí dost daleko a ihned se propracoval do předních "vagónků" jednoho ze čtyř "vláčků" ve stopách pro klasickou první polovinu závodu. Stále silné sluníčko sníh v některých místech rozmočilo, ale ve stínu v kopcích byla stopa dost tvrdá.

Na přezouvání druhý

Startovní pole se drželo dlouho pohromadě. Vpředu se postupně utvořila více než třicetičlenná skupina, do níž brzy dorazil i Estil. Z českých závodníků v ní chyběl jen Milan Šperl. Bauer bojoval vpředu, pár metrů za ním se držel Jiří Magál a v zadní části skupiny jel Martin Koukal. Bauer, který tu loni skiatlon vyhrál, se ujal na několik stovek metrů vedení, jako by si chtěl vyzkoušet taktiku především pro volnou techniku.

Ve vedení se však drželi především Němci Tobias Angerer a Jens Filbrich, za nimi pak vykukovali Italové Giorgio di Centa s Pietrem Piller-Cottrerem. Bauer se většinou pohyboval mezi druhým až šestým místem a hlídal si, aby se nedostal do kolize. Na přezouvání po klasice přijel do depa jako druhý a vyjížděl na čtvrté pozici.

Nakonec ho utahali

Bauer se brzy po nájezdu do druhé poloviny závodu ujal vedení a táhl velkou skupinu za sebou. Nikdo ze soupeřů nechtěl střídat, takže když svěsil ruce, ostatní zvolnili také. Několikrát se obrátil na Itala Piller-Cottrera, ale ten spolupráci odmítl. Bauer tak jel dál v čele závodu. Jakmile se pokusil o ujetí, soupeři se za ním pustili, ale nechali ho dál táhnout celé pole.

Deset kilometrů před cílem vyrazil Bauerovi na pomoc Magál a chvilku dokonce vedl. Když mu ale Francouz Vincent Vittoz zlomil hůlku, než dostal od servisu novou, propadl se zpět do středu skupiny, kterou uzavíral Koukal. V závěrečném stoupání začali soupeři na utahaného Bauera útočit a postupně se dostávali před něho jeden za druhým.

Chvíli to vypadalo na dvojnásobnou radost Italů, ale v nájezdu do cílové rovinky zaútočil ze závětří Dementěv, za ním vyrazil Estil a oba Italy doslova převálcovali. Bauer projel cílem až na desáté pozici, Magál byl o čtyři místa za ním a Koukal skončil dvaadvacátý. Šperl se nakonec vešel do čtvrté desítky.

Výsledky - skiatlon 2x15 km:
1. Dementěv (Rus.) 1:17:00,8, 2. Estil (Nor.) -0,6, 3. Piller Cottrer -0,9, 4. Di Centa (oba It.) -2,4, 5. Södergren (Švéd.) - 3,5, 6. Vittoz (Fr.) -6,7, 7. Botvinov (Rak.) -7,7, 8. Bajčičák (SR) -7,9, 9. Odnodvorcev (Kaz.) -8,8, 10. Bauer (ČR) -9,3, 11. Hasler (Licht.) -10,1, 12. Angerer (Něm.) -11,7, 13. Babikov (Rus.) -16,4, 14. Magál (ČR) -20,9, 15. M. Fredriksson (Švéd.) - 22,3, ...22. Koukal (ČR) -1:08,8, 36. Šperl (ČR) - 3:15,9.

Reklama