Hlavní obsah

Bank vyvázl z pádu ve sjezdu bez vážnější újmy

SESTRIERE

Bez vážnějších následků vyvázl Ondřej Bank z pádu v olympijském sjezdu v Sestriere. Český lyžař zhruba v polovině trati vylétl ze zatáčky a skončil na zemi, nebezpečně vyhlížející kolize ale pro něj nakonec skončila jen ohnutým nehtem na palci. "Jsem v pohodě," ujistil Bank v rozhovoru s ČTK, že se mu nic nestalo. Ani nebyl na kontrole u lékaře.

Foto: archiv

Český lyžař Ondřej Bank

Článek

"Ze začátku to bylo nepříjemné, vypadalo to, že si asi hodně nabiju, ale naštěstí mi vypnula lyže a mám jenom ohnutý nehet na palci," řekl Bank. Pád přišel krátce za polovinou sjezdovky. "Trochu jsem to tam přehnal," uznal Bank svoji chybu.

Před zatáčkou byl málo napřímený, než by měl být. "Ono by to vyšlo, ale dokončoval jsem to na hrbaté vlnce, poskakovaly mi lyže a chytil jsem hranu. Ve vzduchu mě to otočilo a už se nedalo nic dělat," popsal okolnosti, které vedly k pádu. Naposledy spadl před čtrnácti dny, ale tak jako v Sestriere prý vzduchem už dlouho neletěl. "Přežil jsem to bez újmy," řekl s úlevou.

Byla to jízda snů

Sjezdař, kterému skvěle vyšel sobotní poslední trénink a vyjel si v něm startovní číslo pět, zvládl i v soutěži dobře vrchní část. Na třetím měřeném úseku měl jedenáctý nejlepší čas. "Byla to jízda snů a být jenom do patnácti, to by bylo excelentní a fantastický. Sjezd to byl krásný a předposlední pasáž mi tady šla nejlépe. Spodek už bych sjel," litoval Bank, že odvážnou jízdu nedokončil.

V sezóně se na Banka lepí smůla. Skvěle rozjetý obří slalom v Alta Badii, kde měl desátý mezičas, po pádu nedokončil. Ve Wengenu byl ve sjezdu Světového poháru jednatřicátý a o místo nebodoval. V obřím slalomu SP v Kranjské Goře byl z 26. místa diskvalifikován. "Kámoši říkají, že je nechávám vyhrát, aby nebyli ostatní smutný," uvedl Bank s nadsázkou. "Jsem na to zvyklý a už se tomu směju. Ubíjející to není, lyžování mě baví a neberu to, jakože to je to nejhlavnější," řekl Bank.

V úterý by měl nastoupit do olympijské kombinace. Pokud se mu bude dařit ve sjezdu, mohl by si zajistit solidní pozici před večerním slalomem. "Snad to vyjde," doufal Bank, šestý muž v kombinaci z mistrovství světa ve Svatém Antonu před pěti lety.

Reklama