Hlavní obsah

Pljuščenko zahájil útok na zlato, Verner je dvaadvacátý

TURÍN

Jevgenij Pljuščenko vyhrál úterní krátký program a rázně vykročil za ziskem vytoužené zlaté olympijské medaile. Ruský krasobruslař o více než deset bodů porazil Američana Johnnyho Weira a vytvořil si výhodnou pozici před čtvrtečními volnými jízdami. Českému reprezentantovi Tomáši Vernerovi po pokaženém krátkém programu patří dvaadvacátá příčka.

Článek

Trojnásobný mistr světa Pljuščenko do soutěže nastupoval jako jednoznačný favorit a v krátkém programu tuto roli potvrdil. Čistě předvedl trojitého axela, kombinaci čtverného a trojitého toeloopu, navíc soupeře předčil výjimečně dynamickými a obtížnými krokovými pasážemi a ztvárněním doprovodu z opery Tosca.

Získal více než devadesát bodů, čímž o více než tři body překonal své dosavadní maximum z listopadového závodu Grand Prix v Petrohradu. "Jsem šťastný, že se mi osobní rekord povedl. Je to pro mě hodně důležité, ale to hlavní přijde ve čtvrteční volné jízdě," řekl novinářům třiadvacetiletý krasobruslař.

Verner hned na úvod krátkého programu chyboval při trojitém axelu, kdy se dotkl rukou ledu. Pak sice zvládl kombinaci trojitého flipa s trojitým toeloopem, ale zaváhal při odrazu lutze a tento skok úplně vypustil. Vzápětí měl pak problémy i při krokové pasáži a v celkovém hodnocení krátkého programu o více než šest bodů zaostal za svým osobním maximem z lednového evropského šampionátu v Lyonu.

Verner se strachoval o postup

Devatenáctiletý svěřenec Vlasty Kopřivové se dlouho strachoval, jestli vůbec do finálové čtyřiadvacítky postoupí. "Bylo to daleko od mých očekávání. Udělal jsem chyby a asi jsem o nich moc přemýšlel. Nevím, co se stalo, musím se podívat na video," zhodnotil své vystoupení. Pod pěti kruhy prožil premiéru, ale nervozita prý jeho výkon neovlivnila. "Byl jsem nervózní, ale ne tak, aby mi to svazovalo nohy," dodal.

Za Pljuščenkem se rozpoutal boj o další cenné kovy. K první velké medaili se přiblížil průběžně druhý Američan Weir, kterého však od čtvrtého Francouze Briana Jouberta dělí jen 2,23 bodu. Mezi ně se na třetí příčku vklínil úřadující mistr světa Stéphane Lambiel ze Švýcarska, jemuž medailové naděje nezmařilo ani zařazení dvojitého axela místo trojitého.

Muži - po krátkém programu:
1. Pljuščenko (Rus.) 90,66 b., 2. Weir (USA) 80,00, 3. Lambiel (Švýc.) 79,04, 4. Joubert (Fr.) 77,77, 5. Takahaši (Jap.) 73,77, 6. Buttle (Kan) 73,29, ...22. Verner (ČR) 59,71.

Reklama