Hlavní obsah

V utkání s Německem se zranili Hašek s Eliášem

TURÍN

Hokejový brankář Dominik Hašek se v úvodním utkání olympijských her proti Německu zranil a jeho další start v Turíně je značně nejistý. Jasno o tom, zda se opora Ottawy na turnaji ještě objeví v české brance, by mělo být ve čtvrtek. Středeční duel nedohrál ani útočník Patrik Eliáš, který si natáhl mezižeberní sval. Oba reprezentanti určitě vynechají čtvrteční zápas proti Švýcarsku.

Článek

Jednačtyřicetiletý Hašek musel odstoupit ze hry už v 10. minutě zápasu, kdy si poranil stehenní sval na pravé noze při zákroku v rozkleku. Vítězný zápas dochytal Tomáš Vokoun z Nashvillu, který měl s Haškem bojovat o post jedničky.

Hašek se po okamžitém odchodu do kabin ještě v úvodní třetině vrátil na střídačku, v dalším průběhu kryl Vokounovi záda narychlo převlečený Milan Hnilička.

"Ucítil jsem prudkou bolest mezi nohama, nemohl jsem pokračovat, vůbec to nešlo," řekl bezprostředně po zápase Hašek novinářům. S jeho starými problémy s třísly podle jeho slov současné zranění nesouvisí. "Nemá to s tříslem nic společného, jde o svalové zranění. Je příliš brzo na nějakou diagnózu, to je na doktorech. Kdybych se ale takhle cítil dál, tak bych klukům nemohl pomoct," prohlásil hrdina olympijských her v Naganu, kde český tým dovedl ke zlatu.

Zranění hned konzultoval s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem, který během zápasu stál s členy realizačního týmu na střídačce. "Říkal mi, že bude důležité, jak se budu zítra cítit. Teď to není takové, že bych s tím mohl chytat," uvedl Hašek, který letos chytal v zámoří bez větších problémů. "Hned, když jsem šel z ledu, tak jsem si říkal, že je to v pytli. V NHL je vše v pořádku a tady se stane tohle," kroutil hlavou Hašek.

Haškovy prognózy nejsou příliš optimistické

Zápas nedohrál ani Eliáš, který ze hry odstoupil v průběhu třetí třetiny. "V první třetině dostal krosček, ve druhé při střelbě pocítil opět bolest. Pro jistotu půjde na rentgen a uvidíme," řekl lékař týmu Zdeněk Ziegelbauer.

Eliášovy problémy by měly být lehčího rázu a je pravděpodobné, že se ještě do hry v průběhu turnaje vrátí. U Haška prognózy tak optimistické nejsou. "Zranění Dominika je horší, zejména pro brankáře," podotkl Ziegelbauer před vyšetřením na poliklinice v olympijské vesnici. Pravděpodobnost jeho návratu na led odhadl na třicet až čtyřicet procent.

Zkušený gólman měl v minulosti potíže především s třísly. V sezóně 2003/04 pokazily jeho comeback k hokeji po roční pauze v dresu Detroitu. Letos Hašek žádné zdravotní problémy neměl.

V NHL se šestinásobnému vítězi Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře soutěže daří. S průměrem 2,09 inkasované branky na zápas se dělí spolu se Švédem Henrikem Lundqvistem z New Yorku Rangers o druhé místo za Mannym Legacem z Detroitu (1,99). O druhou pozici se dělí Hašek i s pěti čistými konty.

Reklama

Související témata: