Hlavní obsah

Švédské hokejistky narušily zámořskou finálovou hegemonii

TURÍN

Švédské hokejistky se postaraly o největší překvapení turnaje na olympijských hrách v Turíně, když v pátečním semifinále porazily Spojené státy americké 3:2 po samostatných nájezdech. Američanky, úřadující mistryně světa, tak neobhájí stříbro ze Salt Lake City a na velkém turnaji budou chybět ve finále vůbec poprvé.

Článek

Švédsko se o titul utká s Kanadou, která zdolala v druhém semifinále Finsko snadno 6:0. Finále je na programu v pondělí od 20:30.

Favorizované Američanky, které mají na kontě zlato z olympiády v Naganu, získaly díky využitým přesilovým hrám dvoubrankové vedení. V 12. minutě otevřela skóre Kingová a v úvodu druhé části tečovala puk před jinak skvělou brankářkou Martinovou po střele Wallové Stephensová.

Jenže dvě chyby za vlastní brankou favoritky o náskok připravily. V 27. minutě toho poprvé po přihrávce O'Konorové využila efektním bekhendem Roothová. Stejná hráčka vytěžila dokonce v oslabení z práce Holstové a připsala si pátý gól na turnaji.

Brankářka Martinová zářila

Švédky mohly děkovat za nerozhodný stav své brankářce, která pochytala 37 střel soupeřek. Američanka Gunnová čelila jen 15 pokusům. V závěru normální hrací doby se naskytla Seveřankám šance rozhodnout, ale svou 24 sekund trvající početní převahu pěti proti třem nevyužily. Zámořské hráčky zase nevyužily přesilovky na konci prodloužení.

V nájezdech ale uspěly jen Roothová a Winbergová a více než pět a půl tisíce diváků v hale Palasport Olympico bylo svědky nejen obrovské radosti Švédek a zklamání Američanek, ale i zápisu do historie. Na dosavadních dvou olympiádách a devíti světových šampionátech vždy USA bojovaly ve finále o zlato s Kanadou.

"Trénovaly jsme nájezdy před olympiádou často. Mluvily jsem o tom, že můžeme vyhrát. Věděly jsme, že se může stát cokoliv, takže jsme šly na led a zkusily to," řekla po utkání šestnáctiletá Švédka Pernilla Winbergová. Další hrdinkou byla Kim Martinová. "Kim nám zápas vychytala svými skvělými zákroky," poklonil se trenér Švédek Peter Elander.

Hollywoodský příběh

Martinová prožila doslova hollywoodský příběh. Často prý sledovala zfilmovaný "Zázrak na ledě" amerického týmu na olympiádě v Lake Placid v roce 1980, kde ve finále porazil výběr USA favorizovaný Sovětský svaz. "Viděla jsem to mnohokrát. Často jsem si představovala, že jsem Jim Craig," řekla Martinová, který si svůj okamžik slávy jako hrdina tehdy podceňovaných Američanů také užila. "Nemohu tomu pořád uvěřit."

Američanky ocenily výkon svých pokořitelek. "Musím pro ně mít slova uznání. V minulosti jsme nad Švédkami vždy dominovaly. Je velice nepříjemné, že první prohra přišla zrovna dnes," litovala Angela Ruggierová. Švédsko bylo vůbec první zemí, která vedle Kanady dokázala americké hokejisty na mezinárodním turnaji porazit. "Švédky odehrály skvělý zápas, ale my jsme promarnili několik šancí, především v přesilovce pěti proti třem," uvedl kouč USA Ben Smith.

Kanaďanky jsou na nejlepší cestě obhájit zlato ze Salt Lake City, protože už v základní skupině si vychutnaly Švédky po výsledku 8:1. Proti Finkám využily pět přesilovek a bez potíží postoupily do finále, kde se budou snažit obhájit své postavení suverénní velmoci. Dosud na ně vyzrály ve finále jen Američanky v Naganu a na loňském mistrovství světa až po nájezdech. Finky se v pátek držely do 18. minuty, kdy skórovala Weatherstonová. Pak se trefily v početní převaze i Appsová, Wickenheiserová a Ouelletteová. Výsledek dovršila v závěrečné části dvěma góly Piperová.

Rusky budou hrát o 5. místo

Hokejistky Ruska zvítězily nad Švýcarskem 6:2 a budou hrát v pondělí o konečné páté místo. Hattrickem a jednou asistencí se na dnešním vítězství podílela Larisa Mišinová. Zápas řídila jako hlavní česká rozhodčí Kateřina Ivičičová. V posledním vystoupení na turnaji narazí Rusky na Německo.

Němky zdolaly v dalším duelu o 5. až 8. místo domácí Itálii 5:2. V úvodních minutách se konala přestřelka. Němky díky trefám Beckerové a Seilerové vedly 2:0, ale v 7. minutě dvěma trefami během 41 vteřin vyrovnala Leitnerová. Za necelou minutu opět získala náskok Německu Holmesová, v závěrečné části ještě potvrdily vedení Beckerová a Ritterová. Italky se utkají se Švýcarskem o sedmou pozici.

Semifinále:
USA - Švédsko 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 0:0 - 0:0), nájezdy 0:2
Branky: 12. Kingová, 22. Stephensová - 27. a 30. Roothová, rozhodující sam. nájezd Winbergová. Rozhodčí: Tottmanová (Brit.) - Mattilaová, Subanová (obě Fin.). Vyloučení: 6:11. Využití: 2:0. Diváci: 5654.
Kanada - Finsko 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)
Branky: 48. a 55. Piperová, 18. Weatherstonová, 20. Appsová, 35. Wickenheiserová, 37. Ouelletteová. Rozhodčí: Howardová - Piacentiniová (oba USA), Quagliatto (ČR). Vyloučení: 7:8. Využití: 5:0. Diváci: 7306.
O 5.-8. místo:
Rusko - Švýcarsko 6:2 (1:1, 4:1, 1:0)
Branky: 27., 30. a 40. Mišinová, 3. Trefilovová, 26. Burinová, 53. Kapustinová - 11. Rochatová, 32. Lehmannová. Rozhodčí: Ivičičová (ČR) - Bonifaceová (Fr.), Flödénová (Švéd.). Vyloučení: 8:6. Využití: 2:0. Diváci: 2800.
Německo - Itálie 5:2 (3:2, 0:0, 2:0)
Branky: 1. a 43. Beckerová, 6. Seilerová, 8. Holmesová, 56. Ritterová - 7. a 7. Leitnerová. Rozhodčí: Ustinovová (Rus.) - Hove (Nor.), Zítková (ČR). Vyloučení: 11:8. Využití: 1:0. Diváci: 2750.

Reklama

Související témata: