Hlavní obsah

Stíhací závod biatlonistek vyhrála Němka Wilhelmová

Vedoucí závodnice Světového poháru biatlonistek Kati Wilhelmová se na třetí pokus dočkala medaile na turínských olympijských hrách. Německá reprezentantka v sobotu v San Sicariu vyhrála stíhací závod, v němž o minutu a třináct vteřin porazila krajanku Martinu Glagowovou. Bronzovou medaili získala Ruska Albina Achatovová.

Článek

Nejlepšího umístění české biatlonistky na hrách dosáhla Kateřina Holubcová, která se z devětatřicáté pozice posunula na čtyřiadvacátou příčku. "V této sezoně je to asi můj nejúspěšnější posun a světlejší bod sezony," řekla novinářům Holubcová, která od středy bere antibiotika kvůli zánětu močového měchýře.

Celý závod chumelilo, což bylo ze začátku obtížné kvůli neprojeté stopě i na střelnici. Holubcová střílela vleže bez chyby a minula vždy první ránu ve stoje. "Což mě mrzí, mohlo to být třeba lepší, ale v závěru jsem na to neměla," řekla.

Wilhelmová se dotáhla už před střelbou

Zdenka Vejnarová i Lenka Faltusová na střelnici čtyřikrát chybovaly a seřadily se na 35. a 36. pozici.

Dvojnásobná zlatá medailistka z minulých her v Salt Lake City Wilhelmová vyběhla na trať jako sedmá a už před první střelbou se dotáhla na nejrychlejší ženy čtvrtečního sprintu Francouzku Florence Baverelovou-Robertovou a Švédku Annu Carin Olofssonovou. Díky bezchybné střelbě a zaváhání soupeřek se dostala do čela a začala budovat náskok.

Vedoucí žena této disciplíny v SP byla přesná i při druhé střelbě a po úvodní střelecké položce vestoje měla navzdory jedné chybě více než minutový náskok před Francouzkou Sandrine Baillyovou. V závěrečné střelbě rozvážně trefila všechny terče a do cíle dorazila v poklidu s velkým náskokem.

Geniální závod

Po zklamání z vytrvalostního závodu i ze sprintu se tak v Turíně dočkala první medaile. "V posledních dnech jsem neměla moc štěstí a teď takový geniální závod... Byla bych spokojená i s bronzem, zlato je prostě senzační," řekla v cíli třicetiletá biatlonistka.

O majitelkách dalších medailí rozhodla až poslední střelba. Achatovová a Glagowová v ní jako jediné ze skupiny uchazeček o stříbro ani jednou nechybovaly a v závěrečném úseku si to rozdaly o druhé místo. Podobně jako v olympijském vytrvalostním závodě prokázala lepší běžeckou formu německá biatlonistka, která výrazně poskočila ze sedmnácté pozice po sprintu a na hrách získala už druhou stříbrnou medaili.

Achatovová se mohla poprvé přímo na trati radovat z bronzu, k tomu prvnímu jí pomohl dopingový trest krajanky Olgy Pylevové po vytrvalostním závodě.

Stíhací závod na 12,5 km:
1. Wilhelmová 36:43,6 (1 tr. okruh), 2. Glagowová (obě Něm.) -1:13,6 (2), 3. Achatovová -1:21,4 (1), 4. Išmuratovová (obě Rus.) -1:45,4 (2), 5. Ponzaová (It.) -2:08,1 (1), 6. Poiréeová (Nor.) -2:19,8 (2), 7. Nazarovová (Rus.) -2:26,1 (3), 8. Jefremovová (Ukr.) -2:26,2 (3), 9. Liou Sian-jing (Čína) -2:41,7 (3), 10. Dislová -2:47,2 (4), 11. Apelová (obě Něm.) -2:55,3 (3), 12. Baillyová -2:55,8 (3), 13. Baverelová-Robertová (obě Fr.) - 3:14,0 (4), 14. Olofssonová (Švéd.) -3:22,5 (7), 15. Tjörhomová (Nor.) -3:36,2 (3), ...24. Holubcová -4:53,9 (2), 35. Vejnarová - 6:34,1 (4), 36. Faltusová (všechny ČR) -6:38,9 (4), Halinárová, Mihoková, Pavkovčeková, Murínová (všechny SR) nedokončily.

Reklama