Hlavní obsah

Ruutu by měl po faulu na Jágra podle Kubiny skončit

TURÍN

Čeští hokejisté si v sobotním utkání proti Finsku připsali druhou porážku na olympijském turnaji v Turíně, po zápase se ale mluvilo o něčem jiném. Místo možných potíží s očekávaným postupem do čtvrtfinále se hlavním tématem diskusí stal faul útočníka Jarkka Ruutua, který v druhé třetině narazil na hrazení největší hvězdu úřadujících mistrů světa Jaromíra Jágra.

Článek

Někteří hráči by za to Fina z turnaje bez milosti vyloučili.

Nejlépe placený hráč světa opustil led s krvavým šrámem v obličeji, ránu mu v kabině lékař týmu Zdeněk Ziegelbauer zašil devíti stehy. Jágr se poté už na led nevrátil. "Byl to vyloženě likvidační zákrok. Takový hráč nemá co dělat na olympiádě. Vedení by to tady mělo zhodnotit. Jednalo se o našeho nejlepšího hráče," řekl Pavel Kubina po zápase.

Bezprostředně po Finově ataku chtěl Jágra pomstít spoluhráč Martin Straka. I díky zásahu rozhodčích se ale na ledě nerozhořel žádný větší konflikt. "Byla tam mela. Skočil jsem po něm. To se prostě stává," prohlásil Straka, který byl k finskému hráči nejblíž. Švédský sudí Andersson vyloučil i jeho a česká přesilovka tak byla o dvě minuty kratší.

Ruutu často hraje nečistě

Ruutu patří mezi vyhlášené zlé muže a často hraje nečistě. Špatné vzpomínky na něj má i útočník Martin Procházka, kterému na světovém šampionátu v roce 1998 přivodil otřes mozku. "Ruutu je tímhle známý. Je provokatér, tohle dělá i v NHL," řekl útočník Jan Bulis na adresu hráče, který byl při loňské výluce NHL nejtrestanějším hokejistou finské ligy. V letošní sezóně zatím v dresu Vancouveru nasbíral 81 trestných minut.

Zápas byl z české strany vydařenější než předešlý duel proti Švýcarsku, který svěřenci trenéra Aloise Hadamczika nečekaně prohráli. "Měli jsme trochu smůly, navíc se zranil Jarda (Jágr). Dostali jsme pár nešťastných branek, ke kterým jsme jim trochu pomohli. Šance jsme si ale vypracovali," řekl kapitán Robert Lang.

Obrana byla lepší

Podle Langa se přes čtyři inkasované góly zlepšila i česká defenziva. "Musíme ale dávat góly. Obrana už byla lepší, hráli jsme podle nějakého systému," uvedl Straka, podle něhož chybí jemu i spoluhráčům více klidu v zakončení. Sám měl v sobotu dvě gólové šance. "Měl bych to dávat, to vím. Možná jsem měl počkat, ale u té jedné nebyl čas," řekl útočník New Yorku Rangers.

Čtvrtým soupeřem českého týmu v Turíně budou dnes večer hráči domácí Itálie. Nováček elitní skupiny MS by neměl být pro jednoho z favoritů turnaje nepřekonatelným oříškem. "Italy musíme přehrát, nemůžeme se jich bát. Musíme se srovnat, první třetina proti Finsku byla dobrá, měli jsme hodně šancí," řekl Kubina.

Reklama

Související témata: