Hlavní obsah

Z Jágra crčela krev, Ruutu se Čechům smál

TURÍN

Nehybné tělo Jaromíra Jágra u mantinelu. Vedle přilby kaluž krve. Děsivá scéna se odehrála v sobotu večer v souboji českých hokejistů s Finy v Palasport Olimpico. Jarkko Ruutu u mantinelu brutálně sestřelil největší hvězdu českých hokejistů. Otřesený Jágr nedohrál, finský útočník se zákroku zasmál.

Článek

"První pohled byl hodně nepříjemný," přiznal po utkání český trenér Alois Hadamczik. "Vypadalo to špatně. Dojem byl ale horší než následné zjištění, protože nikdo nevěděl, k čemu přesně došlo. Nechtěli jsme Jágra pustit do třetí třetiny, protože by to neprospělo jeho zdravotnímu stavu," vylíčil lékař českých hokejistů Zdeněk Ziegelbauer.

Stav zápasu byl 1:1. Koivu fauloval za finskou brankou Malíka, schylovalo se k české přesilovce. Jágr u hrazení zastavil kotouč, českou hvězdu atakoval Laaksonen. V tom ve středu kluziště změnil směr jízdy Jarkko Ruutu a plnou parou namířil na Jágra. Nastavil levý loket a nemilosrdně naskočil na hlavu mírně předkloněného českého útočníka.

Otřes mozku neutrpěl

Martin Straka během vteřiny složil skokem plavmo Ruutua k ledu, Malíka spěchajícího na pomoc odtáhli sudí. Mezitím Tomáš Kaberle s masérem Vlašicem a doktorem spěchali k Jágrovi. Ten se konečně pohnul. Ležící na ledě si sundal přilbu, z niž se vylila krev. Stékala i z jeho hlavy. Cestou na střídačku hráč s číslem 68 vrávoral. Párkrát se zamotal i cestou do kabiny.

"Jarda má tržnou ránu na levém obočí, která zasahuje do čela. Druhá tržná rána je na temeni hlavy. Otřes mozku neutrpěl. Dohromady má devět stehů," vylíčil lékař týmu Zdeněk Ziegelbauer stav zraněného.

Zatímco útočníka v kabině za pomoci Pavla Koláře sešíval, Ruutu se usadil na střídačce. Dostalo se mu pochvalného poklepání po ramenou od spoluhráčů. Zvesela se usmíval. Když dostal trest do konce zápasu, nechápavě zakroutil hlavou. Vstal a vydal se do šatny. Před vchodem do tunelu ke kabinám se otočil k české střídačce, zamával a usmál se.

Podle Finů čistý zákrok

"Byl to podivný zákrok. Nesrazili se uprostřed ledu. Byl to úder na hlavu a u mantinelu. Jágr má přitom na bruslích dva metry. Těžko se mi k tomu vyjadřuje. A pokud se Ruutu ještě smál, dokázal, že zákrok nevyplynul ze hry, nebyl náhodný," těžko hledal slova Hadamczik.

Jeho finský protějšek Erkka Westerlund zaujal zcela opačný názor. "Ten okamžik jsem neviděl, ale asistenti mi řekli, že to byl čistý zákrok."

Rozbruslení vynechal

Hadamczik odmítl jen pomyslet, že by se jednalo z finské strany o záměr. "Nechci nikoho obviňovat," řekl rázně. Westerlund nařčení, že vyřadit Jágra bylo součástí finské taktiky, rázně zahnal. "Samozřejmě, že ne. Soustředili jsme se na svoji důslednou obranu."

Hadamczik přiznal, že udržet hráče po Jágrově odstoupení plně koncentrované bylo hodně složité: "Prožívali jsme to v nervozitě. Kluci kroutili hlavou. Určitě to v nich zůstalo. Chtěli hrát, ale v hlavách měli ten zákrok, odchod Jardy do kabiny. Vždyť je to lídr týmu."

Po utkání se Jágr podle slov doktora Ziegelbauera cítil "celkem v pohodě". Nedělní dopolední rozbruslení před utkání s Italy ale útočník vynechal. "Spal a nechtěli jsme ho budit. Je lepší, když si odpočine," popsal Ziegelbauer.

K večernímu zápasu proti Itálii by ale už odchovanec kladenského hokeje měl nastoupit. "Domluvili jsme se na odpolední poradě. Šlo čistě o Jaromírovo rozhodnutí," řekl Hadamczik s tím, že Jágrovo pokračování v turnaji není ohroženo.

Vedení týmu se rozhodlo, že stížnost na zákrok Ruutua nepodá, i když finského útočníka kromě trestu v zápase jiný postih nečekal. "Nemělo to smysl. Ničeho bychom nedosáhli," vysvětlil generální manažer týmu Zbyněk Kusý. K rokování může dojít i na popud kteréhokoli ze zástupců komise zúčastněných zemí. Ta se pravidelně schází v pondělí. Mimořádné jednání může svolat jen šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Reklama