Hlavní obsah

Slovensko zdolalo Kazachstán, Stümpel hrál neoprávněně

TURÍN

Hokejisté Slovenska vyhráli v neděli i svůj čtvrtý zápas na olympijských hrách v Turíně a po vítězství 2:1 nad Kazachstánem vedou tabulku skupiny B. V týmu kouče Františka Hossy ale nastoupil útočník Jozef Stümpel, který nebyl zapsán na soupisce a musel po první třetině ze hry.

Článek

Ve slovenské brance dostal po Budajovi a Lašákovi šanci i třetí brankář Križan. Kazaši drželi s dosud suverénním soupeřem v úvodní části krok. Zatímco gólman Kolesnik držel čistý štít, Križan inkasoval v 17. minutě, kdy se po přihrávce bratra Alexandra přesně trefil z mezikruží Jevgenij Koreškov.

Druhá část, do níž už kvůli administrativní chybě nenastoupil Stümpel, patřila jednoznačně Slovákům, o čemž svědčil i poměr střel 13:3. Velkou šanci nevyužil Marián Hossa a v 33. minutě naopak zahrozili i Kazaši, ale Križan se proti Jevgeniji Koreškovovi a Antropovovi vyznamenal. Po dalších nevyužitých šancích Slovenska vyrovnal deset sekund před koncem druhé třetiny v přesilovce Bondra. Dorazil puk do sítě po asistenci Kapuše, jenž nahradil v sestavě Stümpela.

Hossa dokonal obrat

Skóre otočil favorit v 49. minutě, kdy po přečíslení tří proti jedinému obránci předložil puk zpoza branky kapitán Demitra střelci Mariánu Hossovi. Kolesnik pak Kazachy podržel při několika šancích Bondry a Mariána Hossy, ale Slovensko si výhru pohlídalo. Kazachstán je tak stále bez bodu a ztratil naději na postup do čtvrtfinále.

"Věděli jsme, co nás čeká, protože Kazaši hráli takovým způsobem i proti Rusku. Předváděli destruktivní hokej. Vázla nám kombinace a nedařilo se nám v přesilovkách. Bylo to vydřené vítězství, ale dalo se očekávat, že po sobotním zápase s USA se projeví únava," řekl novinářům po utkání slovenský trenér Hossa. Podobný názor měl i jeho syn Marián. "Radost ze hry z předcházejících utkání se vytratila, ale i takové zápasy musíme odehrát," podotkl střelec vítězné branky.

Križan gólu nemohl zabránit

Brankář Karol Križan se dočkal premiéry na olympiádě a nakonec i vítězné, přestože lovil puk ze své branky jako první. "Tomu gólu jsem asi nemohl zabránit. Byla to prudká a dobře mířená střela. Celou dobu jsme věřili, že výsledek otočíme, a trpělivou hrou se nám to podařilo," uvedl Križan.

Do hry nastoupil i zraněný obránce Martin Štrbák. "Ještě dopoledne jsme se bavili s doktorem, že nenastoupím a odpočinu si. Potom jsme se rozhodli, že hrát budu. Zraněný prst mám zabandážovaný. Bolí, ale dá se s tím hrát," dodal bek CSKA Moskva.

Výsledek - skupina B:
Slovensko - Kazachstán 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 40. Bondra (Kapuš, Jurčina), 49. Marián Hossa (Demitra, Gáborík) - 17. J. Koreškov (A. Koreškov, Savenkov). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.) - Doucette (Kan.), Hämäläinen (Fin.). Vyloučení: 6:10. Využití: 1:1. Diváci: 9160.
Slovensko: Križan - Višňovský, Štrbák, Chára, Meszároš, Jurčina, Suchý, Majeský - Marián Hossa, Demitra, Gáborík - Bondra, Stümpel, Šatan - Svatoš, Bartečko, Zedník - Ronald Petrovický, Surový, Marcel Hossa. Trenér: František Hossa.
Kazachstán: Kolesnik - Koledajev, Argokov, Blochin, Vasilčenko, Pupkov, Kovalenko, Antipin, Šemelin - Šafranov, Pčeljakov, Dudarev - A. Koreškov, J. Koreškov, Antropov - Ogorodnikov, Upper, Samochvalov - Poliščuk, Alexandrov, Troščinskij. Trenér Nikolaj Myšagin.

Reklama

Související témata: