Hlavní obsah

Olympijské sjezdovky přinesly Rakousku během hodiny dvě zlata

TURÍN

Obě sjezdařské disciplíny dnešního olympijského programu skončily triumfem rakouské lyžařské školy. Obří slalom v Sestriere vyhrál díky precizní druhé jízdě Benjamin Raich a získal své první olympijské zlato, takřka přesně o hodinu později prolétla nejrychleji trať superobřího slalomu v San Sicariu Michaela Dorfmeisterová. Současná královna rychlostních disciplín přidala na závěr kariéry do sbírky už druhé turínské zlato po sjezdu.

Článek

Raich získal pro svou zemi v Turíně první mužský titul v alpských disciplínách. Ke zlatu se probil z páté pozice po prvním kole. Již jistý vítěz SP v obřím slalomu byl v této disciplíně na minulých hrách čtvrtý, tehdy si však přivezl dva bronzy z kombinace a ze slalomu.

Druhý senzačně skončil se ztrátou sedmi setin sekundy při svém jediném startu na olympijských hrách Francouz Joel Chenal, bronz vybojoval další rakouský lyžař Hermann Maier. Český sjezdař Ondřej Bank skončil na šestnáctém místě a od lepší pozice ho dělily pouhé dvě setiny sekundy.

Drahé dvě setinky

Patnácté místo by znamenalo body do SP, což by mělo příznivý dopad na Bankovo konto a také na zvýšení české kvóty v elitním seriálu v disciplíně na dva jezdce. "To byly drahé dvě setiny, stály mě asi šest set tisíc," řekl Bank novinářům.

Dvaatřicetiletá Dorfmeisterová se vydala na trať jako poslední z favoritek a svoji nadvládu potvrdila. Pokořila čas do té doby vedoucí Janici Kosteličové, jež získala už šestou olympijskou medaili v kariéře.

Chorvatka přitom byla na startu jen díky tomu, že nepříznivé počasí způsobilo odložení super-G na dnešek. V neděli se na start zdravotně necítila a byla by chyběla. Stejně jako v mužském závodě putoval i bronz do Rakouska díky Alexandře Meissnitzerové. Česká reprezentantka Šárka Záhrobská obsadila 27. místo.

Podezřelé stříkačky

Rakouská výprava stojí ale v centru pozornosti i kvůli skandálu, který vyvolala razie policie v olympijských příbytcích týmu v San Sicariu a v Pragelatu. Dnes uvedl veřejnoprávní rozhlas ORF, že karabiniéři v pokojích sportovců našli mnoho podezřelých předmětů. Vedle přístrojů na transfuzi a na krevní testy objevili zhruba 100 injekčních stříkaček, 30 balení léků, mezi nimi například prášky na astma a antidepresiva.

Potvrdil to i Wolfgang Perner, jeden ze dvou elitních rakouských biatlonistů, kteří po razii odjeli domů a byli vyloučeni z reprezentace. Zda šlo o pozůstatek zakázaných látek, nechtěl říct. "Počkám na to, co se zjistí. Až bude jasné, co se našlo, zaujmu k tomu stanovisko," uvedl osmatřicetiletý Perner, který po skandálu končí kariéru.

WADA šla téměř najisto

Předseda antidopingové agentury WADA Dick Pound se rovněž nechal slyšet, že rakouští biatlonisté a běžci na lyžích vzbudili pozornost WADA už před olympijskými hrami. A to kvůli obdobným nálezům po jednom ze soustředění v Rakousku.

Reklama

Související témata: