Hlavní obsah

Růžička vzkazuje: Hlavně nepanikařte

TURÍN

Část úterního rozbruslení a večerní zápas Česka s Kanadou sledoval z hlediště Palasport Olimpico i bývalý trenér reprezentace a současný kouč Slavie Vladimír Růžička. "Tahle cesta byla plánovaná dlouho dopředu. Nic v tom nehledejte," kroutil hlavou muž, který jako kapitán dovedl Česko ke zlatu v Naganu a před pár měsíci coby kouč k triumfu na MS.

Článek

V dějišti olympijských her byl už v pondělí večer, v úterý dopoledne dorazil v průběhu pětačtyřicetiminutové přípravy týmu do haly Esposizioni, kde se pozdravil s kustody, lékaři i trenéry. Pak poobědval s trenérem Hadamczikem v Hockeylandu, restauraci pro fanoušky nedaleko hlavního zimního olympijského stadiónu.

Přiznal, že doma sledoval všechny zápasy, a tak má dokonalý přehled. "Všichni očekávali, že Kanada i Česko budou hrát o první a druhé místo. Náš tým měl v prvních čtyřech zápasech problémy s obranou začínající už z útočného pásma. Máme hodně ofenzívní beky a občas se stávalo, že se ani jeden z útočníků nestačil vracet. Každý vidí, že v útoku není takový pohyb. Hráči bez kotouče by měli být aktivnější. Ale není důvod panikařit. Všichni víme, že rozhodujícím zápasem bude čtvrtfinále. To je klíčové. K tomu je směřována veškerá snaha v prvních zápasech a v trénincích," přemítal Růžička.

Kdo postoupí do semifinále? Česko nebo Slovensko?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Přidat na tvrdosti

Ve hře českého týmu viděl ještě jeden zásadní nedostatek. "Musíme nejen zvýšit pohyb, ale přidat dost na tvrdosti. Přece není možné, aby nás Finové tak řezali," zlobil se. Nepochybuje ale, že český tým se zvedne, i když hráči skvostnou formou neoslňují. "Máme zkušené mužstvo, které čtvrtfinále zvládne. Určitě přijde i čas Jardy Jágra."

Své poznatky rozebírá také se současným realizačním týmem. "Voláme si s trenérem Hadamczikem i asistentem Ondrou Weissmannem. Bavíme se o hře týmu a shodli jsme se na nutnosti zlepšit obranu," přiblížil. Protivníky ze skupiny hodnotil kladně: "Kanada se mi sice nelíbí, chybí jí vůdce, ale její tým se na čtvrtfinále umí vždy připravit. Finové jsou silní, velmi dobře připravení jsou Švýcaři, kterým skvěle chytají gólmani."

O soupeři pro dnešní zápas znamenající úspěch či zatracení, nespekuloval. "Vždy jsem tvrdil a platí to stále: když chceme zlato, musíme porazit každého," říkal. Vysoko hodnotil zejména Rusko. "Ti jsou vážně nebezpeční, Švédsko jednoznačně přejeli, ale na druhou stranu prohráli se Slovenskem. To předvádí výborný hokej. Ale případnou prohru ve čtvrtfinále tím neomluvíte...

Dnešní večerní souboj o bytí a nebytí českého týmu v olympijském turnaji ještě uvidí na vlastní oči přímo v Turíně. "V pátek už ale budu v Praze. Mám nějaké jednání, ale v televizi semifinále uvidím," zdůraznil, že nikterak nehodlá zasahovat do chodu týmu.

Reklama

Související témata: