Hlavní obsah

Stravování v olympijské vesnici je nudné

Radek Malina (Turín)Právo

Žádné luxusní restaurace ani vybrané menu předních hotelových komplexů. Nejlépe placení hokejisté světa se během turínské olympiády museli dost výrazně uskromnit a spokojit se jídelnou v olympijské vesnici společnou pro sportovce všech disciplín.

Článek

"Každý den je to stejné. Není moc možností něco vymyslet nebo nějak experimentovat," pokrčil rameny obránce Tomáš Kaberle. "Je to hodně jednotvárné. Nejsem vybíravý, ale tady v Turíně mi jídlo dělá problémy. Neříkám, že je špatné, ale po příletu jsem měl nějaké zažívací problémy," přiznal brankář Tomáš Vokoun.

Jídelna pro sportovce z jedenačtyřiceti domů vesnice v Turíně je umístěná hned na kraji ostře střežené zóny za kontrolním stanovištěm. V přízemí prosklené budovy jsou kolem stěn rozmístěny pulty s jídlem. Hned za vchodem je stánek s tradičním a i v Česku velmi rozšířeným americkým způsobem rychlého občerstvení. Následuje pobočka téže firmy s mnoha druhy kávy a nabídkou sladkostí. "Ta je častým terčem našich reprezentantů," prozradil Pavel Bárta, tiskový mluvčí české hokejové reprezentace.

Dočkali se guláše

Pak už se hráči mohou vrhnout k samoobslužným pultům, na kterých se střídá nabídka pizzy, čínských jídel, masa, teplé a studené zeleniny, těstovin, následuje pult s přílohami v podobě bramborové kaše, rýže, pečených brambor a hranolků, na závěr u východu je pult s ovocem. V průběhu celého dne nechybí ani oddělení s cereáliemi, jogurty, sušenkami, pečivem. "Je to taková závodní jídelna," usmál se Vokoun.

Vše je prostřídané boxy s pitím a také jednou italskou cafeterií. U pultu, kde je upravováno maso, jsou pak každé ráno k dispozici míchaná vajíčka. Výjimečně se sportovci dočkali guláše, jen jedenkrát došlo na pečená kuřata.

"Maso je většinou nedodělané, polosyrové," zněl jednotný hlas z českého hokejového tábora. Pokud byli hráči s něčím spokojeni, jednalo se o polévky, zpracované krevety a kalamáry. "Nejlepší je kout s těstovinami," přemítal Kaberle. "Neřekl bych, že složení a výběr je pro sportovce nevhodný. Využitelná hodnota je stejná, jen chuť není tak dobrá. Hlavně maso je neochucené," přitakával Vokoun.

Uprostřed sálu jsou stoly, které zabírají i celé první patro. Tam je třeba si jídlo na tácu vynést. Pulty jsou jen v přízemí. "Většinou sedí reprezentanti každé země pohromadě. Debaty s rivaly se vedou maximálně u pultů při výběru jídla nebo při odchodu," přiblížil zákulisí přísně střeženého objektu Bárta.

Reklama