Hlavní obsah

Neumannová i přes zdravotní potíže bude na startu třicítky

PRAGELATO

Kateřina Neumannová se zúčastní závěrečné soutěže běžkyň na lyžích na olympijských hrách, závodu na 30 kilometrů volnou technikou. ČTK to řekl mluvčí výpravy Jan Martinek. Stříbrná medailistka ze skiatlonu měla od středy virózu, ale nakonec se rozhodla startovat. Závod v Pragelatu začne v 11:30.

Článek

"Katka vypadá dobře. Upravilo se to, v noci spala dobře, neměla teplotu a měla by startovat," řekl fyzioterapeut Pavel Kolář, který Neumannovou dnes ráno v Pragelatu navštívil. Pro Neumannovou má být dnešní závod posledním olympijským vystoupením v kariéře. O poslední šanci bojovat o zlato ji ale málem připravil virus, jehož účinky se snažila zmírnit kloktadly a vitaminy.

Hromadný start je v Pragelatu naplánován na 11:30. Pokud by se Neumannové podařilo získat medaili, dostala by se se na druhé místo mezi českými sportovci. Nejvíce cenných kovů získala Věra Čáslavská (11), běžkyně z Písku se nyní dělí s pěti kovy o druhé místo s Emilem Zátopkem.

Neumannová měla už od středečního večera podle zpráv z jejího okolí pociťovat známky začínající chřipky a česká výprava nasadila veškeré kapacity na její léčbu. Před atakem nemoci ji neochránilo ani to, že se vyhýbala olympijské vesnici a dlela v penzionu vyhrazeném jen pro její tým. Na čtvrteční trénink musela česká závodnice zapomenout.

Nakonec se ale za pomoci vitaminů a kalciovky stav Neumannové přece jen zlepšil a rozhodla se do svého posledního olympijského závodu kariéry nastoupit. K adeptkám na přední pozice v bitvě s hromadným startem je řazena v Pragelatu už dvakrát zlatá Estonka Šmigunová, ale i Rusky Čepalovová a Medveděvová, nebo Norka Steirová. Její krajanka Björgenová se odhlásila. Na startu bude i české trio Kamila Rajdlová, Iva Janečková a Helena Erbenová-Balatková.

Reklama