Hlavní obsah

ZOH on-line: semifinále Finsko - Rusko

PRAHA/TURÍN

Zastavit zatím suverénní Finy se budou snažit ve druhém pátečním semifinále olympijského turnaje hokejisté Ruska. Hráči Suomi vyhráli všech šest dosavadních utkání a sní o první zlaté medaili. Čelit ofenzivní síle soupeřů budou statisticky nejlepší brankáři turnaje - Jevgenij Nabokov a Antero Niittymäki. Zápas začne v hale Palasport Olimpico v 21:00.

Článek

Niittymäki do čtvrtfinále inkasoval pouze dvakrát, v obou případech ho překonal český bek Marek Židlický. Proti USA kapituloval třikrát, ale spoluhráči mu mohli děkovat. V závěru udržel výhru, přestože Američané Finy v třetí třetině přestříleli poměrem 16:3. "Nikdo z našeho týmu nehraje lépe než Niittymäki. Jestli získáme zlato, bude na tom mít obrovskou zásluhu," prohlásil útočník Olli Jokinen, který se dvěma góly postaral o výhru nad USA.

Finové mají možnost odstavit ze hry další medailisty z minulých her v Salt Lake City - po stříbrných Američanech bronzové Rusy. Sebevědomí na to mají dost. "Máme hodně rychlých hráčů a využíváme toho. Ale nesmí se podceňovat ani náš talent. Máme hodně velice šikovných hráčů. Jsme teď tak sebevědomí, jak jsem to u nás ještě neviděl," řekl útočník Jere Lehtinen.

Seveřané si odnesli ze čtvrtfinálového souboje šrámy. Obránce Sami Salo si poranil rameno a nad jeho startem visí otazník. Nejlepší střelec turnaje Teemu Selänne má po zásahu hokejkou do obličeje od Dariana Hatchera vyražené zuby. "Bude to dobrá oběť za zlato. Nové zuby mi vždycky někdo udělá," uvedl Selänne. "Olympiáda není pro nikoho jednoduchá. Přílet narychlo, žádná pauza a šest zápasů v devíti dnech. Ale před turnajem jsem řekl spoluhráčům, že kdo bude v příštích dvanácti dnech více dřít, tak vyhraje olympiádu," dodal.

Kdo bude soupeřem Švédů ve finále?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Rusové či bývalý Sovětský svaz získali medaili na dvanácti z třinácti uplynulých olympijských her. Na kontě mají čtvrtfinálový skalp obhájců titulu z Kanady, o který se postaral svým již třetím čistým kontem brankář Nabokov. "Musíme hrát proti Finsku dobře odzadu a nenechat prostor v našem obranném pásmu hráčům, jako je Saku Koivu. Mají velice dobře poskládaný tým a budou hodně těžkým soupeřem," konstatoval gólman San Jose.

Kouč Vladimir Krikunov měl před turnajem na postu brankáře potíže, protože Nabokov v San Jose stabilně nechytal, stejně jako Ilja Bryzgalov v Anaheimu. Trápení z klubu však na Nabokovovi není vidět. "Asi na mě působí pozitivně podpora ruských fanoušků. Také hraje velkou roli touha získat olympijské zlato," dodal Nabokov.

Reklama

Související témata: