Hlavní obsah

Neumannová dostala zlato v hustém dešti

TURÍN

V provazech deště padajících z nebe převzala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová svou první zlatou olympijskou medaili, kterou v pátek získala na volné třicítce s hromadným startem. U královského paláce v Turíně při státní hymně slzela a ceremoniál si užila.

Článek

"Bylo to nádherné," řekla Neumannová se zlatou medailí na krku. Déšť, před kterým schovala vlasy pod kapuci, běžkyni nevadil. "Kdyby padal sníh, tak by to bylo možná poetičtější, ale já jsem ráda, že se to konalo tady. Proti tomu vyhlášení na stadiónu je to daleko důstojnější," porovnávala ceremoniál po stříbru ze skiatlonu přímo v Pragelatu a nyní v Turíně.

Na stupně vítězů Neumannová lehce povyskočila a zamávala divákům. Zlatou medaili dostala přesně ve 20:18 z rukou členky Mezinárodního olympijského výboru Els van Bredaové-Vriesmanové z Nizozemska a generální sekretářky lyžařské federace FIS Sarah Lewisové. Vzala ji do pravé ruky a políbila, kyticí zamávala radostně do tmy.

Při hymně sledovala, jak na stožár stoupá česká vlajka, a po tvářích se šestinásobné olympijské medailistce koulely slzy štěstí. "Tekly, ale vůbec jsem se za ně nestyděla," řekla. Ani neměla sílu zpívat Kde domov můj. "Já byla ráda, že se držím, natož ještě zpívat," usmála se třiatřicetiletá Neumannová.

Netradiční medaile se líbí

Cestou z pódia hodila květinu hloučku českých fanoušků. "Domů bych to nedovezla a takhle jsem aspoň někomu udělala radost," řekla Neumannová. Před ní dostal zlato nástupce Aleše Valenty v akrobatických skocích Číňan Chan Sien-pcheng a po ní převzala kov nejcennější Julia Mancusová z USA za obří slalom.

Olympijské medaile designéra Daria Quatriniho na sobě mají logo turínských her na jedné straně a na druhé obrázky znázorňující různé sporty a disciplíny. Medaile visí na rudých hedvábných stuhách, které jsou provlečeny netradičním otvorem uprostřed. "Líbí se mi. Je pěkná a je to docela zajímavé, ale jak vypadá, není tak úplně důležité," řekla Neumannová, která může porovnávat medaile z Nagana 1998 a Salt Lake City 2002.

Po vítězném závodu toho písecká rodačka moc nestihla. Doma se jen vykoupala a dceři Lucii musela vysvětlit, že s mámou na vyhlášení do Turína nemůže. "Cestou jsem přečetla to množství esemesek a v autě mi bylo v těch zatáčkách špatně, protože jsem seděla vzadu. Trvalo to poměrně dlouho, i když jsme jeli v omajáčkované koloně, ale rychlostí asi třicet," řekla.

Ponese vlajku při závěrečném ceremoniálu

Po předávacím cenných kovů olympijská vítězka spěchala na tiskovou konferenci do jedné z restaurací, v níž je 'turínská' základna českých olympioniků i fanoušků. Tam přislíbila, že ponese českou vlajku při nedělním zakončení her.

"Bude to pro mě velká čest," řekla majitelka šesti olympijských medailí na dotaz šéfa české mise na turínských hrách Františka Dvořáka. "Kdo jiný by měl nést vlajku, když ne ona? Hned zítra to nahlásím organizačnímu výboru," řekl Dvořák.

Slavnostní závěrečný ceremoniál začne v neděli ve 20:00. Před dvěma týdny nesla vlajku při zahájení XX. zimních her zástupkyně nastupující generace, osmnáctiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Reklama