Hlavní obsah

Stříbrný Bauer dostal doma řízek, kremrole a spoustu dárků

BOŽÍ DAR

Smažený kuřecí řízek k pozdnímu obědu, padesát kremrolí a spousta dárků, k tomu navíc na čtyři stovky příznivců. Tak vypadalo přivítání stříbrného olympionika z Turína Lukáše Bauera v Božím Daru, kde žije a trénuje. Domů jel z pražské Ruzyně co nejrychleji, aby si nenechal velkolepé přivítání ujít. Jeho olympijský úspěch se bude v krušnohorské obci slavit do pozdních nočních hodin.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Lukáš Bauer po příletu ze zimních olympijských her v Turíně.

Článek

Už před Božím Darem místní připevnili na sněhové bariéry, jimiž je obec zavalena, velký transparent s nápisem Vítá vás Boží Dar, obec Lukáše Bauera. Obdobné nápisy i vlajky visely na mnoha dalších domech.

Bauer přijel nezpozorován o chvíli dříve, než měla začít na náměstí plánovaná oslava. Přivítal se s manželkou Kateřinou a čtyřletým synem Matyášem. Pustil se do řízku, ale snědl sotva polovinu porce. Nechtěl nechat lidi v mrazu čekat a vydal se za nimi. Novinářům a fotoreportérům číhajícím před domem ale neunikl.

"Já už jsem toho spoustu řekl v Praze. Bylo to tam náročné. Jsem rád, že jsem konečně doma. S rodinou jsme se neviděli skoro pět týdnů. Těším se, že až dneska oslavy skončí, budu mít alespoň chvíli volno. Zítra nebudu dělat vůbec nic," řekl Bauer.

Stěhovat se nebude

Myslí si, že se snad jeho život nijak výrazně nezmění a o své soukromí v Božím Daru nepřijde. Popřel zvěsti o údajném stěhování do Liberce. "Tak to není pravda, o tom nic nevím. Vždyť tady stavíme nový domek," poznamenal Bauer.

Pak už musel, vyvoláván davy, vystoupit na improvizovanou tribunu. A v jeho ruce uviděli obyvatelé Božího Daru i fanoušci z okolí poprvé "děravou" stříbrnou olympijskou medaili. Potlesk sklidila i jeho tchyně Helena Balatková, bronzová medailistka ze zimní olympiády v roce 1972 v Sapporu.

Smrček na zahradu

"Já mu ten úspěch moc přeju. Je to poctivý a skromný kluk. Zaslouží si to. Kolikrát ho vidím běhat kolem obce, i když je hrozný počasí," uvedl náčelník božídarské Horské služby Rudolf Chlad.

Prvním dárkem, který Lukáš Bauer dostal, byl stříbrný smrček na zahradu jeho budoucího domu. A následovaly další. Lyžaři mu nechali vyrobit dřevěného běžkaře se startovním číslem 93, které měl na sobě při nejslavnějším závodu, místní pekař a cukrář se pochlubil krásným dortem s olympijskými motivy. Oslavu na náměstí zakončila autogramiáda, při níž na Bauerův podpis čekala dobrá stovka zájemců.

Reklama