Hlavní obsah

Trenér Novák tvrdí: Mluvíme o jedné, ale medaile mohou být i tři

PRAHA

V noci před odletem do zámoří spal trenér českých rychlobruslařek Petr Novák jen dvě hodiny. „Pořád jsem přemýšlel, co je třeba ještě udělat, abychom na nic nezapomněli,“ přiznal. O tom, co jeho svěřenkyně Martinu Sáblíkovou a Karolínu Erbanovou ještě čeká, má jasno...

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vpravo) a Karolína Erbanová spolu s trenérem Petrem Novákem před odletem do zámoří na olympijské hry

Článek

Co čekáváte od přípravy v Calgary?

Měla by nás posunout ještě výš, směrem k rychlosti. Doufám, že neudělám nějakou chybu a že to dopadne tak, jak si myslím.

A jak si myslíte?

Mluvíme o jedné, ale medaile mohou být i tři. Ale jsme skromní a hlavně pokorní. Žádná ze soupeřek rozhodně nespí a na olympiádě jich bude na všech tratích opravdu hodně. Základem je pro mne závod na tři kilometry, který se jede už 14. února. Když se Martině povede, bude to výborný odrazový můstek pro další disciplíny pro ni i pro Karolínu. Kdyby to nevyšlo, pořád máme pětku, na níž je Martina už několik let suverénní.

Co se vám teď honí hlavou? Je to spíš mrazení? Nebo výzva, když se pořád o Martině mluví jako o adeptce na dvě medaile?

V první řadě, že se to nemusí podařit. To víme všichni, sport je ošemetný, může nastat jakákoli situace, ale já jsem přesvědčený o tom, že když Martina bude ve stavu, v jakém je teď a v jakém byla na mistrovství Evropy ve víceboji, tak aspoň jednu medaili přiveze. O tom jsem přesvědčený. Opravdu může bojovat o zlato na tři i pět kilometrů a na patnáctistovce by... Ne, nebudu věštit.

V autě cestou na letiště jste je prý strašil, jestli vás v Calgary vůbec pustí na led. Bylo by to vůbec možné?

Led jsem objednával v sobotu přes našeho sekretáře. Ubytování už máme delší čas. Upřímně, neumím si představit, že by Martinu na led nepustili. Byla by to pro ně ostuda. Někteří sportovci v Kanadě už problémy s tréninkem měli. Stát se může cokoliv. Určitě bychom řešení našli.

Jaký je rozdíl mezi Martinou před olympijským Turínem a Vancouverem?

Když jsem před minulou olympiádou říkal, že může přivézt medaili, tak ještě dnes po čtyřech letech tvrdím, že měla nejen na bronz, ale i na zlato. Když se podíváme, jak blízko byla od zlata.... Rozjížděla tam první dvoustovku, za 21,3, nebo 21,4. A dneska rozjíždí pod dvacet sekund. Proč to neudělala tenkrát? Důvod byl prostý - měla strach. To si musí každý sportovec prožít, osahat, a o to je teď silnější.

Na čtvrté místo z pětky v Turíně už zapomněla?

To čtvrté místo z Turína má při každém závodě v hlavě. Vím, že i olympijský závod bude pro Martinu jako každý jiný, má tu výhodu, že už čtyři roky musí potvrzovat, že je nejlepší na světě, takže myslím, že to zvládne. A pořád tvrdím, že jakákoli medaile bude pro Martinu zlatá. Také je samozřejmě o čtyři roky starší, zkušenější, dozrála. Během těch let jsme udělali při závodech řadu chyb, pomalinku jsme je odstraňovali. Věřím, že dneska by už velké chyby na olympiádě udělat neměla...

Vyzrála i jako mladá žena?

Samozřejmě, to jde jedno s druhým. Kdybyste vzali třeba i to, jak dnes hovoří, poznáte, že dozrála. Umí se k problému postavit, umí odpovídat, zatímco tehdy bylo všechno takové neslané nemastné, ze všeho byla vyvalená. Dneska ví, že ji berou jako jednu z favoritek, a to je dobře. Ona tam nahoru patří, což ukázala naposledy na evropském šampionátu v Hamaru.

Mívá ještě teď před závody strach?

Myslím, že to není strach, ale určitá tréma a respekt. Nikdo nemůže nastoupit na start, chtít vyhrát, a být přitom flegmatik. Do závodu se musí nastoupit drze, ale i s kapkou nervozity, jak to dopadne. A to Martina zvládá dobře.

Víte o tom, že by Martina mohla nést vlajku při zahájení jako v Turíně?

To jsem ještě neslyšel, jen šéf olympijské mise František Dvořák řekl, že se ptal už tří kandidátů, a já vím určitě, že Martiny se zatím neptal, takže se s ní asi nepočítá.

Tak ji ponese na konci...

Taky bych si to uměl představit, že na začátku by mohl nést třeba Bauer, a potom by se na konci prostřídali (smích). Ale přeji to všem sportovcům, protože vím, že pro Martinu to byl v Turíně před čtyřmi lety zážitek a zároveň velká psychická podpora.

Vedle Martiny jste dokázal připravit i Karolínu Erbanovou, jak vidíte její šance?

Četl jsem na internetu, že předseda ČOV Milan Jirásek ji považuje za tajný žolík. Hezky se to čte a děkuji mu, že počítá i s ní. Karolína nebude časově od pódia daleko. A doteď jsem se moc nemýlil. Kdyby se jí podařilo zrychlit patnáctistovku a kilometr v poslední fázi přípravy o vteřinu a půl, tak opravdu uvidíme, že jí stupně vítězů mohou utéct o pár desetinek sekundy, nebo by na nich mohla i stát. A uvidíme, co předvede na patnáctistovce Martina.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.