Hlavní obsah

Lotyš bruslil na OH v jeden den na dlouhé i krátké dráze

VANCOUVER

Vancouverská olympiáda má další zápis do historie. Lotyšský rychlobruslař Haralds Silovs dnes jako vůbec první sportovec v olympijské historii závodil v týž den ve dvou různých sportech na dvou různých sportovištích. Nejdřív se představil na dlouhé dráze na trati 5000 metrů a o čtyři hodiny později nastoupil i v shorttracku na 1500 metrů.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Lotyšský rychlobruslař Haralds Silovs během olympijského závodu na 5 000 metrů

Článek

Silovs je mezi rychlobruslaři svou obojživelností unikátem. Podle agentury AP nikdy předtím krátkou a dlouhou dráhu žádný závodník na hrách neskloubil. Nabitá termínová listina ho postavila před těžký úkol. "Jsem zvyklý bruslit s těžkýma nohama. Není pro mě obtížné adaptovat se na dlouhou dráhu, zkoušel jsem to v rámci tréninku," vysvětlil třiadvacetiletý sportovec, který se více zaměřuje na shorttrack. "Říkal jsem si, že bych zkusil něco, co ještě nikdo nedokázal," doplnil s úsměvem.

Krátce po poledni se postavil na pětikilometrovou trať. Nejdřív zaujal mimořádně intenzivním rozjezdem, který je typický právě pro závodníky na krátkých tratích a potom přešel do táhlých temp. Nakonec z toho bylo dvacáté místo a osobní rekord 6:39,69 minuty.

Ale ještě než skončily všechny rozjížďky, Silovs už na oválu nebyl. Naskočil do auta a uháněl do hokejové arény Pacific Coliseum, kde se konají závody na krátké dráze. Mezi oběma sportovišti to během olympiády znamená hodinu jízdy. "Sednu si dozadu, natáhnu si nohy nahoru a trochu si odpočinu," plánoval třiadvacetiletý Lotyš. Skrz sociální síť Twitter ho mezitím povzbuzoval pětinásobný medailista na krátké dráze Američan Apolo Ohno.

Za další tři hodiny už to byl docela jiný Silovs. Elastickou kapuci vystřídala masivní helma, odpružené brusle pevné břity. A změnila se i jeho pozice, zatímco na dlouhé dráze nepatří do absolutní špičky, v shorttracku vyhrál na tratích 1500 a 3000 metrů v roce 2008 mistrovství Evropy. V rozjížďce uspěl, v semifinále pak skončil čtvrtý, což znamenalo účast v B-finále a nakonec desátou příčku.

Silovsův plán pro zbytek her zůstává neméně nabitý. Na krátké dráze je přihlášen do závodů na 500 a 1000 metrů, v Richmondu si zajede kilometr i na dlouhé dráze.

Reklama