Hlavní obsah

GLOSA: Český ženský tenis vládne světu. Užívejme si jedinečný moment, už se nemusí opakovat

Praha

Užívejte si to. Každý moment. Jedná se bez jakéhokoliv přehánění o naprosto výjimečný okamžik. Až se v neděli rozehraje Turnaj mistryň pro nejlepší tenistky sezóny 2018, objeví se na něm neuvěřitelných sedm českých hráček z celkového počtu čtyřiadvaceti. Druhou nejpočetněji zastoupenou zemí jsou Spojené státy s třemi účastnicemi...

Foto: Profimedia.cz

Budou se české tenistky znovu radovat ze zisku fedcupového titulu?

Článek

Už to skoro bereme jako běžnou věc. Fedcupové tituly sbírají české tenistky se samozřejmostí střídání ročních období. Vždyť od roku 2011 se jen dvakrát radovala z titulu jiná země. O ten další - šestý - za posledních osm let, budou Plíšková a spol. bojovat v O2 Areně za pár dní.

A jdeme dál. V elitní desítce nejlepších tenistek světa mají českou vlaječku za jménem dvě hráčky, stejně je na tom již jen Německo.

A čtyřhry? Český tenis má světovou dvojku Kateřinu Siniakovou, trojku Barboru Krejčíkovou a čtyřku Andreu Sestini Hlaváčkovou. Záda silné trojce jistí ze sedmého místa Barbora Strýcová...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Emoce Petry Kvitové během semifinále pražského turnaje.

Vlastimil Vacek

A ani budoucnost na rozdíl od mužského tenisu nevypadá vůbec špatně. Na dveře užší světové špičce rok od roku důrazněji buší stále teprve dvaadvacetiletá Kateřina Siniaková, pokud se jí vyhnou zdravotní problémy, elitu by brzy měla prohánět i o tři roky mladší Markéta Vondroušová, v závětří první stovky číhají Karolína Muchová či Marie Bouzková.

Navíc ani Petra Kvitová či Karolína Plíšková rozhodně neřekly poslední slovo.

Vraťme se však ještě jednou k singapurskému dýchánku pro nejlepší hráčky končící sezóny. Turnaje mistryň se zúčastní čtyřiadvacet tenistek z šestnácti zemí. Českou republiku bude ve dvouhrách zastupovat Petra Kvitová a Karolína Plíšková, v deblech pak ryze české páry Krejčíková, Siniaková a Hlaváčková, Strýcová, které doplní Květa Peschkeová s Američankou narozenou v Brně Nicole Melicharovou.

Na pomyslném druhém místě co do počtu startujících jsou Spojené státy (Stephensová, Melicharová, Vandewegheová). Ostatních třináct zemí má až na Nizozemsko (2) po jediné účastnici. To vše jen potvrzuje unikátní postavení, jakému se český tenis v současné době těší.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Karolína Plíšková se raduje z postupu do finále turnaje v Tokiu.

Eugene Hoshiko

A že se do Singapuru Karolína Plíšková kvalifikovala navzdory moskevskému debaklu se Zvonarevovou? Hlavu si z toho opravdu dělat nemusí. Výkyvy se nevyhnuly prakticky nikomu ze světové špičky.

Kiki Bertensová své dva poslední zápasy včetně porážky s 190. tenistkou světa Haasovou nezvládla, grandslamová šampiónka a finalistka letošního French Open Sloane Stephensová schytala také v Moskvě tvrdou porážku 3:6, 2:6 od 101. hráčky světa Tunisanky Jabeurové.

"Letíme do Singapuru. Potřebovala jsem na to letos hodně energie, ale vyplatilo se," mohla si oddychnout česká jednička. A naprosto zaslouženě.

Ano, pomineme-li čtyřhry, české tenistky na grandslamových turnajích ve dvouhrách v letošní sezóně žádné velké terno neudělaly. Ale i kdyby Kvitové a spol. nevyšel ani Turnaj mistryň či fedcupové finále, lze před českými hráčkami po letošním roce jen smeknout.

Přesto by bylo naivní domnívat se, že taková dominance českého tenisu bude pokračovat i nadále. Užívejme si proto toto fantastické období, rozhodně to stojí za to.

Zvítězí české tenistky ve fedcupovém finále nad Spojenými státy?
Ano
92,5 %
Ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 8198 čtenářů.

Reklama

Související témata: