Hlavní obsah

Splnil si sen, pak se stal terčem vtípků. Radil v NHL bojuje o místo na výsluní

Praha

Když v polovině dubna podepsal jako nedraftovaný volný hráč dvoucestný kontrakt se San Jose, věřil, že se jednou do NHL dostane. Český útočník Lukáš Radil se premiérového startu v nejlepší hokejové lize světa dočkal po necelých dvou měsících strávených na farmě. Netrvalo dlouho a pardubický odchovanec zapsal i první gól.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Český útočník v barvách San Jose Lukáš Radil (vpředu) se raduje ze svého prvního gólu v NHL.

Článek

V osmadvaceti letech se už řadíte mezi zkušené hráče. Pocítil jste před svým prvním zápasem NHL vůbec nějakou nervozitu?

Jo, nervozita byla. Já před každým zápasem bývám trochu nervózní. Ale když už jsem vlezl na led, tak to ze mě spadlo. Pak jsem si zápas s Vancouverem (4:0) spíše užíval, než že bych se stresoval.

Na premiérový gól jste čekal do šestého zápasu. To jste se trefil proti Arizoně (5:3). Počítal jste, že vaše bekhendová střela skončí v síti?

Přiznám se, že ani ne. Chtěl jsem vystřelit někam nahoru, ale vůbec jsem nekoukal, kam by to mohlo jít. Byl jsem trochu překvapený, že z toho byl gól.

Na to, jak jste klidný, tak tentokrát vaše emoce propukly naplno...

Měl jsem hroznou radost. Když jsem byl malý, o NHL jsem snil. Ve dvaceti jsem si už ale říkal, že se mi do ní nepovede proniknout. A pak v ní najednou střílíte první gól... O tom jsem fakt ani nesnil! Takže jsem byl strašně rád, a proto jsem dal emocím průchod. Možná jsem to i trochu přehnal (smích).

Potěšilo vás o to víc, že se jednalo o vítězný gól?

To s mou erupcí radosti souviselo. Bylo pět minut do konce a naše lajna dostala důvěru. Moc mě těšilo, že jsme týmu tím gólem dokázali pomoc. Byl to úplně parádní večer, takový snový. Už chybělo jen to, aby rodiče či přítelkyně byli na stadionu.

Po zápase jste absolvoval rozhovor pro televizi. Podle odpovědí bylo znát, že jste ve velké euforii...

Přesně tak. Kamarádi si ze mě kvůli tomu dělají srandu. V tu chvíli jsem se prostě nedokázal pořádně vyjádřit anglicky. Byl jsem úplně mimo.

A jak na váš výkon reagoval trenérský štáb v čele s hlavním koučem Peterem DeBoerem?

Pochválili mě, ale v NHL se slaví úspěch pouze do půlnoci daného dne, pak se začíná zas nanovo.

Připomínal vám někdo, že jste se stal druhým nejstarším hráčem v klubové historii Sharks, který vstřelil svůj první gól v NHL?

Já jsem si to přečetl až na internetu. Docela jsem se tomu zasmál. Chtěl jsem se zapsat do statistik San Jose, ale že se zapíšu jako druhý nejstarší střelec premiérového gólu, to jsem nečekal (úsměv). Já jsem ale hrozně rád, že jsem šanci v NHL vůbec dostal. Hrozně si toho vážím.

Po povolání z farmy jste odehrál sedm zápasů. Převážně nastupujete ve čtvrté formaci. Jaký způsob hokeje od vás trenér vyžaduje?

Chce se od nás nátlakový hokej. Co nejvíc času strávit v útočném pásmu, abychom tam způsobili vítr a abychom dodali týmu ještě větší energii. Také máme pro tým vytvořit nějaké přesilovky. Když hrajete ve čtvrté formaci, tak o své místo bojujete na každém tréninku. Nikdy nevíte, co se může další den stát. Je to trochu život v nejistotě, ale i s tímhle faktem jsem se šel o NHL porvat.

Říkal jste, že prvním zápasem a gólem v NHL jste si splnil sen. Ale co jsou vaše další mety, na které chcete v organizaci Sharks dosáhnout?

Chci odehrát co nejvíc zápasů. Ač se o statistikách a počtu utkání moc nemluví, jsou také důležité, a proto je chci sbírat. Pak se chci také stát stálou součástí týmu, který pravidelně nastupuje.

Vizitka Lukáše Radila
Narodil se 5. srpna 1990 v Čáslavi
V České republice hrál hlavně za Pardubice, se kterými vyhrál v roce 2012 extraligu
Pár zápasů odehrál i za Hradec Králové, Chrudim či Vrchlabí
V červnu 2015 odešel do ruského Spartaku Moskva, kde hrál tři sezóny KHL
V polovině dubna 2018 podepsal jako nedraftovaný volný hráč dvoucestnou smlouvu se San Jose
Sezonu začal ve farmářském klubu San Jose Barracuda v AHL, kde v jedenácti zápasech nasbíral šest bodů
Na konci listopadu byl povolán do NHL, ve které debutoval 24. listopadu proti Vancouveru
Prvního gólu se dočkal 9. prosince v zápase s Arizonou

Reklama

Související témata: